Radnici TIBO-a u štrajku zbog plaća

124

Radnici matuljske Tvornica brodske i industrijske opreme (TIBO) u utorak u sedam sati započeli su štrajk zbog neisplaćenih plaća još od veljače.

Povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača kazao je novinarima da štrajkački odbor traži isplatu dviju zaostalih plaća i potom nastavak redovne isplate plaća jednom mjesečno. Štrajk je pokrenut nakon neuspješnih pokušaja mirenja sindikata s Upravom tvornice prošlog tjedna.

Sindikat zahtijeva da se u Centru za restruktuiranje i prodaju (CERP), koji je u ime Vlade preuzeo postupak preustroja i privatizacije TIBO-a, napokon počnu provoditi obveze prema TIBO-u koje je na sebe preuzela Vlada, rekao je Kutlača.

VEZANE VIJESTI
Štrajk se nastavlja!

CERP bi trebao dokapitalizirati poduzeće, financirati preustroj i osigurati redovnu isplatu plaća dok se tvornica ne privatizira. Nijedna od tih obveza se ne ispunjava, upozorava sindikalac.

Kutlača ističe da bi se u rješavanje problema TIBO-a trebali uključiti i načelnik općine Matulji Mario Ćiković i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, na čijem području se nalazi TIBO.

Predstavnici drugog sindikata koji djeluje u TIBO-u, Sindikata metalaca Hrvatske, podržavaju štrajk i slažu se sa svim postavljenim zahtjevima.

Prema informacijama iz TIBO-a, tvornica ima 3,5 milijuna nenaplaćenih potraživanja za obavljene poslove, što bi bilo dovoljno za isplatu svih zaostalih plaća, a 85 radnika već je na proljeće štrajkalo zbog neisplaćenih plaća.

VEZANE VIJESTI
Zbog pandemije otkazi u drvnoj industriji

TIBO i Tvornica motora i dizalica (MID) izdvojeni su iz Brodograđevne industrije 3. maj u postupku privatizacije te je upravljanje nad njima preuzela država, dok je Brodogradilište 3. maj postalo dio Uljanik grupe.

 

Izvor: Hina

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here