Radovi na dvorani OŠ Mate Lovraka i DIC-u dobro napreduju

Petrinjski gradonačelnik sa suradnicima obišao neke od radova na području grada

1163

U obnovu kapele Svetog Roka Grad Petrinja je uložio oko 250 tisuća kuna, a približno isto toliko i u cestovnu infrastrukturu, kazao je 25. listopada prilikom obilaska kapele i tamošnjeg groblja petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Kapela, koja je bila zaštićeni spomenik kulture, u Domovinskom ratu, 1992. godine razrušena je do temelja. Njena obnova započela je u srpnju 2016. godine i u potpunosti je zadržala prijašnji izgled. Gradonačelnik je zahvalio svima koji su, kako je rekao, napravili odličan posao.

„Obilazimo sada groblja da vidimo što možemo napraviti više i bolje. Moramo se zahvaliti direktoru tvrtke Komunalac, kao i voditelju Gradskog groblja, napravili su odličan posao, kako na Središnjem groblju tako i ovdje na Svetom Roku. Ovo je groblje zahtjevno, ono je zaštićeno kao kulturni spomenik. Moramo napraviti još parcelacijski elaborat kako bismo ovdje napravili jednu kvalitetnu cjelinu. Za ovo groblje su vezani stari Petrinjci, tu su generacije koje su prošle u zadnjih par sto godina i smatram da to treba popraviti, posebice ove grobove koji su devastirani i koji su prepušteni sami sebi. Ako to ne popravimo, to će biti slika grada i Komunalnog poduzeća. Zato nam treba Ministarstvo kulture da nam pomognu oko daljnje zaštite. S ovim uređenjem groblja možemo se staviti uz bok s većim gradovima, jer su nam groblja sada doista uređena“.

Nakon kapele sv. Roka, gradonačelnik je sa suradnicima obišao gradilište OŠ Mate Lovraka na kojem traju radovi na izgradnji dvorane. Više je o projektu rekla privremena pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine grada Petrinje Vlasta Vuglec.

„Nalazimo se na jednom od četiri gradilišta na kojem se izvode radovi u sklopu projekta „Unapređenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“. Ovdje se izvode radovi na rekonstrukciji Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji, odnosno dogradnji školske sportske dvorane. Ugovoreni iznos je 32 555 629 kuna bez PDV-a“.

Početni radovi teku po planu, kazao je pomoćnik inženjera na gradilištu Danijel Drinčić.

„Završavaju se radovi na izgradnji odvodnog kanala. S cijevima smo došli do kraja. Danas će se još raditi zadnja šahta i propust preko kojeg će ići buduća trasa prometnice. Završena su ispitivanja direktnih metoda poboljšanja temeljnog tla DPH i CPT. U ponedjeljak bi trebali dobiti rezultate i nakon njih, u koordinaciji s Gradom, projektantom i ostalima, trebalo bi krenuti s izgradnjom temelja kako bi izašli iz zemlje. Radimo i na uređenju okoliša i to je to što se tiče trenutnih aktivnosti na gradilištu“.

Na budućoj dvorani OŠ Mate Lovraka rade i Petrinjci, kazao je jedan od njih, Danijel Jagić.

„Nas je tu zaposleno četvero iz Petrinje – inženjer, strojar, vozač i skladištar . Tu su još i dečki koji rade, radnici koji su također iz Petrinje, njih jedno devet vanjskih suradnika, jedan je iz Siska. To je jako dobro za nas Petrinjce jer smo se zaposlili, imamo osiguran posao sljedećih godinu i pol dana, pa će se kasnije vjerojatno otvoriti neko novo radno mjesto. Danas su radna mjesta fleksibilna. Tko želi raditi uvijek ima posla u Petrinji“.

Napreduju i radovi na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji objekta DIC-a u „Ekološki centar – Vrata Zrinske Gore“, ustvrdio je prilikom obilaska radova Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu.

„Nadamo se da ćemo ugledati krov prije zime. Tako ćemo, kad nastupe nepovoljne vremenske prilike, imati dovoljno vremena za unutarnje uređenje. Već sada vidimo da je to jedan lijep, impozantan objekt. Osobno sam zadovoljan izgledom i kvalitetom radova“.

O rokovima i obvezama vezanima uz projekt više je rekla članica Projektnog tima Zlata Jajčinović.

„Ugovoreni rok za završetak radova je lipanj iduće godine. To ćemo moći ispoštovati ako nam vremenski uvjeti budu dozvoljavali. Za sada je utrošeno nešto više od pola milijuna kuna na ovaj dio koji je bio i najkritičniji, budući da je to stari objekt koji je uništen vlagom i oborinskim vodama iz Petrinjčice. Zadovoljni smo tijekom radova s obzirom na to da znamo kakav je problem kod gradnje ovakvog objekta, odnosno sanacije i dogradnje. Nadamo se da ćemo ispoštovati rokove i da će taj objekt biti završen na zadovoljstvo svih nas i građana kojima će taj objekt i služiti. U ovom trenutku smo proveli postupak javne nabave za nabavu vozila pa očekujemo da ćemo kroz nekoliko mjeseci dobiti i to kombi vozilo. U tijeku je i priprema tehničke dokumentacije, odnosno dokumentacije za javnu nabavu za opremanje ovog objekta, jer smo i za to predvidjeli sredstva u projektu. Kada radovi završe, krenut će se s opremanjem. Mi taj projekt planiramo završiti do kraja rujna iduće godine. Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti, nadam se da hoćemo“.

Dodajmo kako je gradonačelnik Dumbović na kraju posjetio i Strašnik. Naime, Grad Petrinja financirao je nabavu kuhinje za Društveni dom u Strašniku. Gradonačelniku se na svemu učinjenome za Strašnik zahvalio mještanin Tomislav Stanić.

„Zahvaljujem se gradonačelniku što nam je omogućio da dobijemo kuhinju, dom, asfalt, crkvu, plato ispred crkve, ovo je iznenađenje sada – kuhinja, hvala Gradu Petrinji i očekujemo još iznenađenja na proljeće bar, ako ne prije. Hvala Vam što ste došli ponovno k nama.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here