Sve veći broj zemalja privremeno obustavlja cijepljenje AstraZenecom

Cijepljenje privremeno obustavljaju Slovenija, Njemačka, Francuska i Italija

324

Uz mnoge zemlje u Europskoj uniji, među kojima su i Njemačka, Francuska i Italija, i Slovenija se pridružila sve skupini zemalja koje su se odlučile privremeno zaustaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19, potvrdio je ministar zdravstva Janez Poklukar.

Poklukar je na nenajavljenoj konferenciji za novinare u Ljubljani kazao da je takva odluka donesena preventivno i iz opreza i da će vrijediti sve dok se o sigurnosti cjepiva ne izjasni agencija za lijekove (EMA) Europske unije.

Odluka praktično znači da će oni koji su na cijepljenje cjepivom AstraZenece bili naručeni u utorak, 16. ožujka, biti cijepljeni kasnije, čim EMA donese svoju odluku, pojasnio je ministar.
Odluka Slovenije dolazi nakon što je zadnjih dana veći broj članica EU-a,

Naime, brojne zemlje donijele su odluku o obustavi cjepiva nakon određenog broja slučajeva pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su bile cijepljene, premda uzročno-posljedična veza između cijepljenja i zgrušavanja krvi nije potvrđena.

Zadnji tjedan cjepivom AstraZenece u Sloveniji su se cijepili pedagoški djelatnici i odgojitelji. Nema izvješća da je zabilježen neki slučaj stvaranja krvnih ugrušaka, ali je u više škola bilo teškoća s nastavom zbog nešto jačih imunoloških reakcija kod učitelja i odgajatelja, zbog čega su neki već naručeni na cijepljenje to naknadno otkazali.
Epidemiologinja Mateja Logar još je u ponedjeljak ujutro na konferenciji za novinare rekla da će se unatoč rezervama koje se javljaju u nekim europskim državama cijepljenje s AstraZenecinim cjepivom u Sloveniji nastaviti i da su benefiti cijepljenja mnogo bitniji od eventualnih pojačanih imunoloških reakcija nakon cijepljenja, kao što su bol u mišićima, glavobolja i slični simptomi.

Australija ipak nastavlja s upotrebom cjepiva AstraZeneca

S druge strane, Australija ne planira zaustaviti cijepljenje protiv covida cjepivom AstraZeneca, poručio je državni rizničar Josh Frydenberg, iako je nekoliko europskih zemalja zaustavilo primjenu tog cjepiva nakon izvještaja o mogućim ozbiljnim nuspojavama.

Frydenberg je rekao da su europski regulator lijekova i Svjetska zdravstvena organizacija potvrdili da je cjepivo AstraZeneca  učinkovito i sigurno za upotrebu.

-Stoga ćemo nastaviti s primjenom cjepiva AstraZeneca, izjavio je Frydenberg za Sky News.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime