Radovi na uređenju unutrašnjosti župne crkve sv. Luke Evanđeliste u Novskoj

291

Na župnoj crkvi sv. Luke Evanđeliste u Novskoj u tijeku su sveobuhvatni radovi na uređenju unutrašnjosti.

Ova, za Novsku vrijedna spomenička baština, koja je građena sredinom 18. stoljeća, dijelom je već obnovljena. Nakon vanjske obnove i obnove krovišta te postavljanja križa i pozlaćene kugle jabuke na nosač kape zvonika, zbog dotrajalosti, nužna je i  cjelovita obnova i rekonstrukcija unutrašnjosti crkve.

Pod nadzorom stručnjaka konzervatora, Ministarstva kulture, Državne uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Sisku, svi oltari, postaje Križnog puta, ispovjedaonice, krstionica i ostali inventar crkve su pažljivo rastavljeni, zaštićeni i spremljeni, kazala je Marija Reberski, voditeljica radova.

„Restaurirat će se dio po dio crkvenog inventara, oltar po oltar. Prvenstveno će trebati napraviti fumigaciju kako bi se zaustavilo propadanje starog i crvotočnog drveta, ali zaustavila vlaga u zidovima i podovima. Nakon toga se skida preslik, jer je čitav inventar u nekoj od prijašnjih obnova prefarban u smeđu boju. Za potrebe demontaže, svi su oltari rastavljeni na najmanje moguće sastavne dijelove i zaštićeni dok svaki pojedini dio ne bude išao na restauraciju“, pojasnila je Reberski.

Osim toga, do određene visine skida se i žbuka unutar crkve, a podižu se i slojevi podova do izvornog popločenja crkve. Župnik Milan Vidaković kaže kao se uklanja i prostor sakristije, a proširiti će se bočne kapelice.

„U ovoj se fazi još planira doći do onog izvornog, povijesnog poda koji je negdje iz 1802. godine, ako ne i stariji. Ako je u dobrom stanju, trebao bi se sačuvati ili barem djelomično sačuvati. Nakon toga slijede radovi na obijanju žbuke, saniranje vlage, postavljanje novih električnih instalacija, betoniranje. Morat ćemo srušiti postojeću sakristiju, a proširiti ćemo bočne kapelice. Nadamo se da će ti radovi trajati do kraja godine, bude li sve po planu, dok će restauratorski poslovi potrajati puno duže“ kazao je vlč. Vidaković.

Dodajmo kako će, do završetka radova, mise biti služene u Pastoralnom centru Župe sv. Luke Evanđeliste.

Izvor/Foto: www.novska.hr

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here