FOTO/VIDEO Ranjena golubica u spomen na žrtve Male Soline

Spomen-obilježje otkrili su član obitelji ekshumiranih žrtava Domovinskog rata iz Male Soline Elvis Dujmić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

1289

U spomen na mještane Male Soline pogubljene u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku, u Maloj Solini je 22. studenog otkriveno spomen – obilježje mjesta masovne grobnice.

U ovom je glinskom naselju u Domovinskom ratu 1991. godine stradalo 36 stanovnika, od kojih je šest hrvatskih branitelja i 30 civila. Tri osobe ekshumirane su na zgarištu obiteljske kuće u Maloj Solini, a iz pojedinačnih grobova na širem području sela, ekshumirano je 11 osoba, dok je nepoznata sudbina još 13 osoba.

Otkrivanje spomen – obilježja popraćeno je svečanim komemorativnim programom na kojem su pročitana imena žrtava.

Mara Dujmić, Marija Šoštarić, Jaga Gašparević, Jela Cestarić, Nikola Cestarić, Jaga Panežić, Kata Rohak, Slavka Šoštarić, Stjepan Rovišan, Kata Piškor, Josip Piškor, Mara Rohak, Jaga Štefančić, Josip Cestarić, imena su žrtava ekshumiranih iz jedne masovne i niza pojedinačnih grobova na području sela Mala Solina koji su nakon identifikacije dostojno ukopani u obiteljske grobove.

Ranjenu golubicu, prepoznatljiv znak svih masovnih grobnica u Hrvatskoj, u Maloj Solini otkrili su Elvis Dujmić, član obitelji ekshumiranih žrtava iz masovne grobnice i Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH.

„Nažalost, ovdje je počinjen stravičan zločin velikosrpske politike i velikosrpska ideje. Počinili su ga pripadnici formacija tzv. jugoslavenske armije i paravojnih četničkih formacija, brutalna ubojstva, poglavito starijih mještana. Ovdje na području Banovine, ali i na području Vukovarsko-srijemske, Karlovačke, Ličko-senjske županije počinjeni su stravični zločini. Najmanje što kao država i društvo možemo učiniti je postaviti trajno spomen – obilježje kako bi na buduće generacije prenijeli obvezu čuvanja istine i sjećanja na te žrtve. Na nama je obveza svih onih mjera koje provodimo na razini Vlade, a naročito prvorazredno humanitarno pitanje, pronaći naše nestale osobe. Još uvijek tragamo za 1872 nestale osobe, čiju sudbinu još uvijek ne znamo. Zato činimo iznimno velike napore, zato smo donijeli naš zakon koji svojim sadržajem regulira međusobne odnose svih nadležnih službi, zato potenciramo konstantno traženje informacija od Srbije gdje su posmrtni ostaci naših nestalih, zato smo pokrenuli inicijativu i donijeli odluku o nabavci najsuvremenije laboratorijske opreme za Zavod za sudsku medicinu, kako bismo bili što učinkovitiji u procesu identifikacije posmrtnih ostataka“.

Elvis Dujmić je istaknuo kako je najstarija žrtva Jaga Gašparević u trenutku pogubljenja imala 92 godine, a najmlađi stradali je Nikola Dujmić, hrvatski branitelj koji je u trenutku stradanja imao 33 godine. Dujmić je zahvalio Ministarstvu hrvatskih branitelja na podignutom spomen-obilježju i trudu koji se ulaže kako žrtva ne bi bila zaboravljena.

81. je ovo golubica na području Republike Hrvatske, a 23. na području Sisačko – moslavačke županije. Na velika stradanja u Sisačko-moslavačkoj županiji podsjetio je i župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

„Trećina masovnih grobnica u RH je na području Sisačko-moslavačke županije. Od 150 pronađenih masovnih grobnica, 43 su u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ova ovdje je 23. otkrivena. Imamo i one koje još nisu otkrivene. Na prostorima grada Gline ubijeno je 5% ukupnog hrvatskog stanovništva koje je živjelo na tom prostoru. Ljudi su ostali ovdje, u ovom naselju, ali i u brojnim drugim naseljima na području Banovine jer su vjerovali da nisu ništa krivi i da im se ništa neće dogoditi. Mogli su otići kao i mnogi drugi stanovnici, no nisu. Nažalost, ubijeni su. Najstarija žrtva starac od 92 godine, najmlađa 33 godine star hrvatski branitelj. 396 civila i branitelja poginuo je na prostoru grada Gline. Velika je to cijena. Upravo zbog toga smo se danas došli ovdje pokloniti, u zalog onom što želimo – da i ovaj kraj ponovo oživi“.

Nakon zajedničke molitve i blagoslova spomen obilježja, brojna su izaslanstva i članovi obitelji žrtava podno spomen obilježja položila vijence i zapalila svijeće.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime