U prostoru Hrvatskog centra za razminiranje u Sisku 22. siječnja je održana završna konferencija projekta „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji“ financiranog sredstvima Europske unije.

Riječ je o projektu vrijednom 4,5 milijuna eura kojeg je EU sufinancirala s 3,8 milijuna, dok je ostatak financiran iz državnog proračuna, a kojim je razminirano gotovo četiri kilometra četvornih minski sumnjivog prostora. Na tom području pirotehničari su pronašli i uništili više od 300 ubojitih sredstava, čak 296 protuoklopnih mina. Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan istaknuo je kako je EU od 1998. godine do danas, kroz različite pretpristupne programe i programe Unije financirala razminiranje u Hrvatskoj s 96 milijuna eura.

 

„Bitno je opetovano istaknuti velikodušni doprinos Europske unije protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj kroz realizaciju projekata od strane Hrvatskog centra za razminiranje koji od 1998. godine do danas iznosi gotovo 46 milijuna eura. Tome treba dodati 50,6 milijuna eura koje su minski zagađene županije bespovratno ostvarile iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Tako je Hrvatska, kao jedina članica Europske unije s minskim problemom, zahvaljujući doprinosu Europske unije, od mina oslobodila znatan dio svog teritorija te omogućila na njemu omogućila sigurnost stanovništva, gospodarski razvoj, povratak i ostale benifite“, rekao je Modrušan i dodao kako HCR uspješno apsorbira bespovratna europska sredstva pa je tako u 2017. iznos tih sredstava bio na razini od 60% ukupnih sredstava proračuna HCR-a, a kao najznačajniji uspjeh istaknuo je kako niti protekle godine nije bilo minskih incidenata.

VEZANE VIJESTI
Partnerstvom do obnove spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Dvoru

U ime stanovnika općine Dvor, na čijem su području većim dijelom smještene razminirane površine, ovom se prilikom zahvalio načelnik Općine Nikola Arbutina.

„Općina Dvor ima 72 kilometra granice, od toga je polovina, 36 kilometara suha granica čiji je veći dio zagađen minama.  Ne trebam naglašavati što znači opasnost od mina, ali želim potaknuti da nastavimo ovim putem. Ovo je pravi put da osiguramo sigurnost granice, a time i da policija može obavljati svoj posao“, kazao je Arbutina.

Zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Dubravko Smolčić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s HCR-om kao i realizacijom ovog projekta.

„Dovršetkom ova dva projekta razminirano je područje uz granicu, prilazni  putovi granici, to je područje od otprilike četiri milijuna metara četvornih, što znatno doprinosi sigurnosti, ne samo za Sisačko-moslavačku županiju i njene stanovnike, već za sigurnost svih u Republici Hrvatskoj, posebno ako znamo da je schengenska granica vrlo bitna za sve članice Schengena“, ustvrdio je Smolčić.

Predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Đurđa Adlešić podsjetila je kako je problem minski sumnjivog prostora u RH nažalost još uvijek prisutan te kako Hrvatska neće biti očišćena od mina kako je planirano Nacionalnim programom protuminskog djelovanja.

„Iako danas obilježavamo jedan dobar rezultat, očišćeni dio granica i pograničnih područja, ipak moram reći da posao koji smo si zadali do 2019. neće biti gotov. Zaostaci koji su nastajali godinama, ne daju se tako brzo nadoknaditi. Sve potrebne službe su trenutno u fazi izračuna koliki će produžetak biti potreban pa ćete možda na preciznu brojku još neko vrijeme pričekati. Naravno da je bitno posao obaviti kvalitetno, da Hrvatska bude što čišća od svake mine, međutim da se sačuva svaki život. Prednost jer sigurnost , a tek onda brzina. Zato ćemo još malo pričekati precizni izračun“, poručila je Adlešić.

VEZANE VIJESTI
Nastavlja se energetska obnova na području Sisačko-moslavačke županije

Mislav Sovulj, pomoćnik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije rekao je kako ga veseli što su uspješno završena još dva ugovora razminiranja koja su pridonijela stvaranju sigurnog okruženja i uspostavljanju sigurnosnih preduvjeta za kontrolu granice.

„Svaki ovakav ugovor kojim se osigurava i mali dio područja veliki je korak prema sigurnosti i razvoju tog područja, a samim time i razvoja cijele zemlje. Nadam se da će ovaj projekt, kao i daljnja sinergija svih relevantnih čimbenika u ovoj problematici, doprinijeti ostvarenju konačnog cilja, a to je potpuno razminirana cijela Hrvatska“, istaknuo je Sovulj.

Sisačko – moslavačka županija ima još 70,6 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, koje se proteže na 10 gradova i općina, podsjetio je župan Ivo Žinić izrazivši zadovoljstvo što od 2012. nije zabilježen niti jedan slučaj stradavanja od minski eksplozivnih sredstava.

VEZANE VIJESTI
Zaživio projekt Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije

„U zadnje dvije godine razminirano je preko 25 četvornih kilometara. Od 1996. pa do sada razminirano je ukupno oko 70 četvornih kilometara, a samo unazad dvije godine 25, to je veliki uspjeh. Ako nastavimo ovim tempom, u roku od četiri – pet godina imati ćemo potpuno siguran prostor Sisačko-moslavačke županije. Također, unazad dvije godine, što me naročito raduje, razminirano je oko 20 kilometara četvornih poljoprivrednog zemljišta. To je velika stvar. Ne samo da smo otklonili opasnost, nego smo omogućili našim poljoprivrednicima da na tih dvije tisuće hektara mogu obavljati poljoprivrednu proizvodnju. Preostalo je još vrlo malo  poljoprivrednog zemljišta, najvećim dijelom je pod minama još šumsko zemljište, no ja vjerujem da su svi uvidjeli kojim prioritetom bi se to trebalo rješavati. Svakako je bitno da je minsko eksplozivna opasnost otklonjena od  okućnica i naselja jer smo već na taj način spriječili mogućnost nastajanja ekscesa“, kazao je Žinić.

Realizacija projekta Razminiranja područja uz granicu s BiH u Sisačko-moslavačkoj županiji pridonijela je stvaranju preduvjeta za bolji i učinkovitiji nadzor i kontrolu državne granice, pridonijela je sigurnosti djelatnika granične policije u provedbi preventivnih mjera sprječavanja ilegalnih aktivnosti u graničnom području te omogućila učinkovito funkcioniranje relevantnih službi na graničnim prijelazima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here