Realizacija novih projekata u općini Lekenik

784

Zbog većeg broja upisane djece, Dječji vrtić Lekenik ove je pedagoške godine dobio novi prostor u Knjižnici i čitaonici Lekenik, a formirana je i nova, mješovita starija skupina djece s dvije odgojiteljice.

Vrpcu, čijim je simboličnim rezanjem označen početak djelovanja ove nove skupine u novom prostoru, prerezali su zajednički sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin i načelnik Općine Lekenik Ivica Perović.

Svečanosti su nazočili mnogobrojni uzvanici i roditelji, a posebno je ponosna na novootvoreni prostor bila ravnateljica Dječjeg vrtića Lekenik Mirjana Božić:“Htjeli smo zadovoljiti primarne potrebe roditelja sa smještajem njihove djece u vrtić. Djeci želimo osigurati sigurnost te im prenijeti suvremeno pedagoško znanje. U svakom slučaju važno je bilo da se roditeljima osiguraju potrebe smještaja djece, ali i da kvaliteta bude na razini 21. stoljeća i u s kladu s politikama ranog predškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj”, kazala je Božić te dodala kako je u vrtić upisano 77-ero djece koja imaju sve uvjete za optimalan rast i razvoj.

Fotografija FotoBanovina.

U županiji koja, kao i brojni drugi dijelovi Hrvatske, ima lošu demografsku sliku, naročito veseli činjenica da postoje područja poput Lekenika u kojima se možemo pohvaliti s porastom broja djece upisane u vrtić, istaknuo je ovom prigodom sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.
“Ove godine u vrtić u Lekeniku upisano je desetero djece više nego prošle godine te je bilo potrebno urediti prostor i smjestiti svu upisanu djecu. Na području općine Lekenik potrebe su još uvijek velike za upisom djece te je Općina Lekenik pokrenula projekt za izgradnjom novog vrtića gdje će se moći upisati sva djeca”, istaknuo je Žinić te napomenuo kako želi da se u odgojno-obrazovnim ustanovama djeci usade ljubav, vjera i domoljublje kako bi ostali živjeti i raditi u Hrvatskoj.

Fotografija FotoBanovina.

Svoj je obol u realizaciji ovog projekta dalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pomoćnik ministrice Momir Karin naglasio je kako je od iznimne važnosti ulagati u uređenje prostora, ali i u osposobljavanje ljudi te na taj način osiguravati što kvalitetnije uvjete u dječjim vrtićima.

Fotografija FotoBanovina.

Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović izrazito je ponosan i zadovoljan što su uspjeli osigurati prostor za svu upisanu djecu u vrtić:
“Nakon završenog upisa djece u vrtić uvidjeli smo da je to veliki broj djece koji ne bi stao u prostorije postojećeg vrtića te smo krenuli u adaptaciju prostorije u Knjižnici i čitaonici u Lekeniku. Ravnateljica vrtića uložila je veliki trud kako bi projekt bio što prije završen te kako bi sva djeca krenula u vrtić. Uz samu adaptaciju prostorije bilo je potrebno zaposliti i još dvije odgajateljice koje će raditi s djecom”, napomenuo je Perović te dodao kako je, u suradnji sa Sisačko – moslavačkom županijom, u planu projekt izgradnje novog vrtića u Lekeniku.

Fotografija FotoBanovina.

Župnik župe svetog Ivana Krstitelja Tugomil Radiček, blagoslovio je prvi pomoćni objekt vrtića.

Fotografija FotoBanovina.

Nakon podjele poklona djeci, čelnici Županije su se zajedno s gostima uputili u prostorije Osnovne škole “Mladost” Lekenik gdje su obišli školsku kuhinju u kojoj traju radovi na modernizaciji. Naime, dosadašnja kuhinja bila je stara 40-ak godina, oprema je bila zastarjela i trebalo ju je temeljito obnoviti i urediti, kazao je župan Žinić te istaknuo kako Županija kroz svoj proračun pomaže sufinancirati obroke u školi roditeljima sa više djece.

Fotografija FotoBanovina.

Da je adaptacija kuhinje bila nužna, potvrdio je i ravnatelj Osnovne škole Mladost Lekenik Igor Rožić:“Vrijednost projekta je 410.000,00 kuna, kuhinja je bila stara te je u potpunosti bilo potrebno adaptiranje. Nova kuhinja olakšati će i ubrzati posao djelatnicima kuhinje te omogućiti ugodniji boravak za vrijeme radnog vremena”, rekao je Rožić.

Fotografija FotoBanovina.

Župan Žinić je na kraju svog posjeta obišao i jedan razred u kojem je trajala nastava. Kratko je popričao s djecom i njihovom učiteljicom i poželio im puno uspjeha u novoj školskoj godini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here