Savez dijabetičkih udruga zgrožen novom odlukom HZZO-a

Tom odlukom HZZO-a dodatno se smanjuje ionako otežana mogućnost održavanja uredne glikemije u teškom vremenu pandemije

381

Iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga poručili su kako su “zaprepašteni” odlukom HZZO-a, koja treba stupiti na snagu 5. lipnja, da se osobama sa šećernom bolešću tipa 2 smanjuje broj trakica za mjerenje šećera te zatražili da se ta odluka preispita.

-Zaprepašteni smo i veoma razočarani zbog najnovije odluke HZZO-a koja treba stupiti na snagu 5. lipnja, prema kojoj se osobama sa šećernom bolešću tipa 2, a koje su na terapiji tabletama ili su na drugoj ne-inzulinskoj supkutanoj terapiji, smanjuje ionako već mali broj trakica za mjerenje šećera u krvi, sa 100 na 50 komada godišnje, što je 0,9 trakica tjedno, upozorili su iz Saveza.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga, kao krovna organizacija koja okuplja udruge osoba oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj, ujedno je zatražio da se ta odluka preispita te da se zadrži dosadašnji broj trakica za mjerenje šećera u krvi.

Tom odlukom HZZO-a dodatno se smanjuje ionako otežana mogućnost održavanja uredne glikemije u teškom vremenu pandemije, kada je osobama sa šećernom bolešću smanjena mogućnost redovitih pregleda kod dijabetologa i/ili liječnika obiteljske medicine, kao i redovitih mjerenja šećera u krvi u njihovim udrugama, poručili su iz Saveza.

Podsjetili su na osnovne principe liječenja šećerne bolesti: redovitu tjelesnu aktivnost, pravilnu prehranu, redovito uzimanje terapije i samokontrolu bez koje je teško kontrolirati svoju bolest te istaknuli kako ni dosadašnja količina od 100 trakica godišnje nije bila dostatna oboljelima za redovitu samokontrolu.

Zbog toga će, smatraju, odluka HZZO-a loše utjecati na zdravlje osoba sa šećernom bolešću, a također će višestruko povećati troškove liječenja komplikacija koja će dodatno opteretiti zdravstveni sustav. Njome će, kako su dodali, biti zahvaćene, najvećim dijelom, osobe starije životne dobi kojima će svaki trošak kupovanja trakica za mjerenje šećera u krvi dodatno opteretiti kućni budžet.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime