Skandalozni odgovori gradonačelnice na vijećnička pitanja postavljena na Aktualnom satu 6. sjednice Gradskog vijeća Grada Siska bili su tema konferencije za novinare koju su 6. lipnja održali gradski vijećnici Kluba zastupnika HDZ-a, HSLS-a,HSP AS-a i HKS-a predvođeni predsjednikom sisačkog HDZ-a Ivanom Celjakom.

„Gradsko vijeće je predstavničko tijelo građana u koje građani biraju svoje predstavnike da rade u najboljem interesu grada, u interesu svih Siščanki i Siščana. Jedno od prava vijećnika u Gradskom vijeću je postavljanje pitanja na Aktualnom satu. S obzirom da naši gradski vijećnici na postavljena pitanja na Aktualnom satu ne dobivaju jasne i precizne odgovore, koriste institut pisanog odgovora, traže dostavu pisanog odgovora. Međutim, niti u tom pisanom odgovoru ne dobivaju odgovore na pitanja, već gradonačelnica iznosi svoja osobna razmišljanja i stavove, predstavlja vlastitu osobnost“, kazao je Celjak.

Kao primjer je naveo vijećničko pitanje HDZ-ovca Darka Žaka koji je upitao zašto na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća nije mogao biti nazočan, odnosno zašto je otjeran novinar HTV-a na što, kako je rekao Celjak, nisu dobili odgovor na Aktualnom satu već im je odgovoreno kako će dobiti odgovor pisanim putem.

„I uistinu smo dobili pisani odgovor. U tom pisanom odgovoru stoji da novinaru HTV nije dopušten ulazak jer je ometao tijek prethodne sjednice, ometao je tijek izravnog prijenosa sjednice Gradskog vijeća. Međutim, uvidom u zapisnik s te prethodne sjednice o kojoj gradonačelnica govori, vidljivo je da novinar nije bio niti prisutan na toj sjednici Gradskog vijeća. Na pitanje zašto je promijenjena odluka Kulturnog vijeća te hoće li promijeniti članove tog vijeća, s obzirom da gradonačelnica nije bila zadovoljna odlukom tog vijećao dodjeli sredstava udrugama iz područja kulture, dobili smo odgovor da sve ono što piše u Jutarnjem listu nije istina. Ili istinu ne govori gradonačelnica ili predsjednik Kulturnog vijeća čiju je izjavu prenio novinar Jutarnjeg lista“, ustvrdio je Celjak.

Naime, pitanje vezano uz dodjelu sredstava udrugama u kulturi na Aktualnom satu postavila je HDZ-ova vijećnica Tonka Jozić-Novinc kojoj je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pismeno odgovorila kako u pravilu apsolutno ništa što piše u Jutarnjem listu nije istina već plod manipulacije i podvale. „ Kulturnom vijeću je istekao četverogodišnji mandat i sve odluke koje su donijeli bit će provedene u okviru sredstava raspoloživih u gradskom proračunu. Naravno da pri tome Grad Sisak više neće financirati partije HDZ-ovaca u okviru Matice hrvatske niti poeziju ičije ljubavnice, odnosno buduće žene kao što je to bilo prije. Mogu se HDZ-ovci predstavljati javno kako god hoće, ali za kulturu i HDZ nema mjesta u istoj rečenici. Prošlo je vrijeme kada su novce poreznih obveznika namijenjene kulturi šakom i kapom dijelile razne tajnice i intimne prijateljice bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika i to vrijeme se nikada više neće vratiti, koliko god vi žalili za njim“, stoji u odgovoru gradonačelnice.

Celjak se osvrnuo i na Žakovo pitanje vezano uz podatke o manjku prihoda iz 2017. godine.

„Prošle godine gradonačelnica se hvalila s nekih 8,9 milijuna kuna viška prihoda u proračuna. Međutim, gledajući godišnji financijski izvještaj, koji je dostupan na stranicama Grada Siska, vidljivo je da je višak prihoda na početku 2017. bio nula, da je taj višak na kraju 2017. bio nula, da je manjak prihoda na početku 2017. bio oko 211 tisuća kuna i da je taj manjak prihoda porastao na oko 8,9 milijuna kuna.  Na pitanje kako je slikovito upitao naš vijećnik „Di su pare?“, dobili smo odgovor da trag para vodi u HDZ, a znamo da HDZ ne vodi Grad Sisak već pet godina“, rekao je Celjak.

Naime, u pisanom odgovoru Žaku gradonačelnica je navela: „ S obzirom na dosadašnje iskustvo hrvatskih građana, trag “para” obično vodi u HDZ te predlažem da pitanje postavite svojim dalićkama, šavorićima i premijeru. Oni sigurno znaju!“.

HDZ-ovom vijećniku Franji Šabanu, kojeg je pak zanimalo što se događa da su Siščani počeli izbjegavati zapošljavanje u gradskoj upravi Grada Siska, gradonačelnica je pismeno dogovorila: „Dogodilo se to da se u gradskoj upravi u protekle četiri godine počelo stvarno raditi, a ne kao u vrijeme HDZ-a primati plaću i kafenisati u kafićima uz Kupu. Bivšim HDZ-ovim uhljebima to očigledno ne odgovora pa radije biraju institucije u kojima vodeću ulogu ima HDZ, kao što su Županija i Centar za socijalnu skrb, gdje se i dalje prima plaća bez ikakvih konkretnih rezultata rada. Druga razlika je što se pri poslu traži i odgovornost za obavljeno što također HDZ-ovim uhljebima ne odgovara.“

Celjak je zaključio kako nisu željeli previše tumačiti odgovore jer žele da građani grada Siska na temelju činjenica donesu vlastite sudove o kvaliteti odgovora i kvaliteti onoga tko odgovara.

Dodajmo kako je Celjak je najavio i  dva zaključka koja će podnijeti predsjednici Gradskog vijeća.

„Tražit ćemo da se na sjednicu Gradskog vijeća, kada to bude moguće, uvrsti prijedlog zaključka kojim će tražiti gradonačelnicu da podnose izvješće o utrošenim sredstvima za izgradnju Ledene dvorane na Zibelu. Građane zanima koliko je sredstava potrošeno do sada, koliko će biti potrošeno do kraja izgradnje i kada će napokon biti dovršena Ledena dvorana u Sisku.  Osim toga, na idućoj ćemo sjednici Gradskog vijeća tražiti dopunu dnevnog reda zaključkom kojim tražimo od Gradskog vijeća da obveže gradonačelnicu da donese novu odluku o načinima i kriterijima davanja društvenih domova na korištenje stanovnicima grada Siska. S obzirom da često govorimo o sprječavanju iseljavanja, o razvoju ruralnih područja, a s druge strane ne dopuštamo stanovnicima, osobito prigradskih naselja, da koriste centre društvenog života u mjestima u kojima žive“, najavio je Celjak zaključivši kako tim prijedlogom žele omogućiti stanovnicima s prebivalištem na području vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora da društvene domove koriste besplatno te da se u njima druže i održavaju određene aktivnosti.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime