Sisački biskup predvodio misu zadušnicu za pokojnog prof. Božidara Škofača

Profesor, slikar, zauzeti vjernik i čuvar tradicijske baštine pokopan je u Letovaniću

249
Foto: Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u utorak, 21. ožujka na mjesnom groblju u Letovaniću sprovodne obrede, a zatim u bogoslužnom prostoru u Žažini misu zadušnicu za pokojnog prof. Božidara Škofača, slikara, zauzetog vjernika i čuvara tradicijske baštine.

Foto: Sisačka biskupija

U koncelebraciji bili su biskupski vikar Marko Cvitkušić, ekonom Zdravko Novak, domaći župnik Ilija Piličić te bivši župnici Mladen Vidak i Darko Banfić, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

Uz obitelj pokojnika nazočilo su i brojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života ovoga kraja.

U homiliji izrazivši iskrenu kršćansku sućut biskup Košić biskup je istaknuo kako je pokojnik svoj život posvetio ovom kraju, pjesmi, slikarstvu i Crkvi. „Njegove slike krase brojne domove ali i crkvene ustanove i crkve kao što je to slučaj i ovdje iz nas gdje je njegova slika sv. Nikole i Vida. On je bio Božji dar koji je imao mnogo Božjih darova. Posebno je imao dar njegovanja naše kulture, pjesama i običaja te će njegova zbirka ostati zauvijek privlačna mnogima kako bi vidjeli kakvu je to baštinu njegovao i njeguje ovaj narod. Božidar je imao i posebno oko za svijet oko sebe ali je imao i umijeće kao to prenijeti na sliku i tako nas sve obogatiti. Posebno je rado slikao crkve, drvene kapele i kuće te teme iz svoje okoline, narodne nošnje, običaje, folklorne plesove i rijeku Kupu“, rekao je biskup dodavši kako svi koju su mu bili bliski mogu posvjedočiti i njegovu vjeru, te ljubav prema životu i bližnjima.

Foto: Sisačka biskupija

U nastavku biskup je rekao kako je Božidar sada otišao onome koji ga je pozvao za nebeski stol. „Nama je to neobično i nismo to očekivali i zato nam tuga navire. Nismo se pravo ni oprostili, ali on je s nama te u Bogu sa svima nama i dalje druguje. Zato mu želim reći hvala, ali i želimo i Bogu reći hvala na njegovom darovitom životu kojim je oplemenio sav ovaj kraj, našu domovinu i Crkvu. Čuli smo Isusove riječi koji nam govori da trebamo imati blago i ponizno srce. Čovjek bez obzira koliko talenata ima i bez obzira koje je blago skupio najveće mu je blago u srcu. Ako čovjek ima blago i ponizno srce tada može računati s time da će ga Bog nagraditi i da će mu darovati vječni život“, zaključio je biskup.

Na groblju se od pokojnika oprostio župnik Piličić te članovi KUD-a „Poculica“ istaknuvši njegovu nezamjenjivu ulogu u vjerskom i kulturnom životu ovoga kraja.

Foto: Sisačka biskupija

Božidar Škofač rodio se 15. travnja 1950. u Letovaniću, kojemu je ostao vjeran cijeli život. Autentična ljepota i baština rodnoga sela očaravale su ga i poticale na umjetnički izričaj od djetinjstva, a svojim slikarstvom svrstao se u krug zapaženih i prepoznatljivih hrvatskih zavičajnih slikara.  Tijekom svog života Škofač je marljivo skupljao etno blago i stvorio respektabilnu zbirku starina, a vodio je i crkveni zbor u župi Žažina te bio umjetnički voditelj KUD-a „Poculica“ kojeg je i osnovao 1975. godine. Etnografska zbirka u njegovoj rodnoj kući jedna je od najvećih privatnih zbirki u Hrvatskoj u kojoj je danas više od pet tisuća eksponata u tri drvene hiže te je zaštićeno kulturno dobro RH.

 

Izvor: Sisačka biskupija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime