Prvi tjedan vrtićanaca i školaraca – niža cijena vrtića i besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce u Sisku bila je tema konferencije za novinare na kojoj je predsjednik sisačkog HDZ-a Ivan Celjak predstavio prijedlog za nižu cijenu vrtića te za osiguranje besplatnih udžbenika sisačkim osnovnoškolcima. Kako je naglasio, rujan je mjesec kada se započinje s pripremom izrade Proračuna za narednu godinu, a s obzirom da je ovo tjedan u kojem je počela nova školska i pedagoška godina, smatraju kako je najprikladnije vrijeme da zatraže od aktualne gradske vlasti da u proračunu za iduću godinu planiraju sredstva za nižu cijenu vrtića te besplatne udžbenike i radne bilježnice za sve učenika osnovnih škole kojima je osnivač Grad Sisak.

„Cijena vrtića u Sisku je viša od cijene vrtića u Zagrebu. Trenutno roditelji u gradski  proračun, na ime korištenja vrtićkih programa, uplaćuju oko 6,8 milijuna kuna.  Kada bi se prepolovila cijena vrtića, uplaćivali bi 3,4 milijuna kuna, a isto toliko je potrebno osigurati u gradskom proračunu. Sigurni smo da se mudrom preraspodjelom sredstava unutar postojećeg proračuna od 250 milijuna kuna može pronaći 3,4 milijuna kuna i barem prepoloviti cijenu vrtića. Slično je i s besplatnim udžbenicima i radnim bilježnicama. Cijena svih udžbenika i radnih bilježnica za sve osnovnoškolce u Sisku je oko 3,4 milijuna kuna. Za usporedbu, Grad Vukovar već petu godinu za redom osigurava besplatne knjige svojim učenicima, a izdvaja i oko 15 milijuna kuna za provedbu demografske politike. Smatramo da se ovi iznosi mogu, mudrom preraspodjelom, osigurati unutar postojećeg proračuna i na taj način Grad Sisak može pridonijeti unaprjeđenju kvalitete obiteljskog života, jer oko mjera demografske politike ne bi trebalo biti razmimoilaženja u mišljenju već bi trebao postojati kompromis svih sudionika političke scene u Sisku“, kazao je Celjak te dodao kako su ove dvije mjere samo dio paketa mjera obiteljske politike koje je izradio sisački HDZ, a koja je nužna s obzirom na demografske pokazatelje.

„Hrvatska demokratska zajednica je zajedno sa svojim koalicijskim partnerima i ranije na sjednicama Gradskog vijeća predlagala nižu cijenu vrtića, predlagali smo i projekt na temelju kojih bi se zaposlilo 50-ak žena za što bi Grad Sisak dobio oko sedam milijuna kuna. Nažalost, ti naši prijedlozi su od strane vladajuće većine odbijeni, no mi ćemo i dalje nastaviti s konkretnim prijedlozima i s amandmanima na proračun. Što se tiče ostatka obiteljskih mjera, mi ćemo ih iznijeti u javnost kada ocijenimo da je najprikladnije vrijeme za to. Naravno da i ovim putem nudimo ruku suradnje aktualnoj gradskoj vlasti po pitanjima oko kojih u društvu mora postojati kompromis. Od mnogih političara čujemo o problemu demografije i iseljavanju mladih. Međutim, malo čujemo konkretnih mjera“, smatra Celjak koji je zaključio kako je potrebno vodit kontinuiranu politiku te kako je potrebno suglasje svih razina vlasti u cilju zadržavanja mladih obitelji u Sisku, ali i povratka ljudi koji su se iselili iz Siska.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime