SISAK Predstavili se kao medicinsko osoblje i ukrali novac

Jučer, 13. kolovoza, u prijepodnevnim satima, u Ulici Andrije Hebranga u Sisku, na vrata stana 84-godišnjeg muškarca pokucale su nepoznate osobe predstavivši se kao medicinsko osoblje. Muškarac ih je pustio u stan, nakon čega su ‘medicinari’ iskoristili njegovu nepažnju, ukrali novac i pobjegli. 

Iz policije ne otkrivaju o kojem iznosu novca je riječ.

Upozorenje i savjeti građanima 

Obzirom na sve učestalije slučajeve iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, prilikom kojih počinitelji iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavajući njihovu nepažnju otuđuju predmete veće vrijednosti, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa.

  • Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično, te tako oštećenu osobu dovode u zabludu u pogledu službenog ili društvenog položaja.
  • Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično.
  • Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ”bižuterije” pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:
  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti
  • budite sumnjičavi ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here