SISAK U potpunosti obnovljena Područna škola Topolovac

Zgrada iz 1875. godine bila je teško oštećena u potresu

79
Foto: Grad Sisak

Veselo je, uz pjesmu i tortu obilježen prvi dan nastave u obnovljenoj Područnoj školi Topolovac.

Zgrada iz 1875. godine, koja je u potresu teško oštećena, obnovljena je donacijama i radom mađarske humanitarne službe Malteškog reda („Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület“) i sredstvima Grada Siska i treća je u potpunosti obnovljena osnovnoškolska zgrada na području Siska.

Foto: Grad Sisak

„Zahvalni smo mađarskim humanitarcima što su se ponudili za obnovu jer je to ubrzalo obnovu ove škole vrijednu oko 322 tisuće eura odnosno 2,4 milijuna kuna. Veseli nas što je, nakon Novog Pračna i OŠ Viktorovac, ovo treća od potresa obnovljena škola i što su se naša djeca vratila u svoje učionice i u nove klupe.  Sva oprema u ovoj školi sada je potpuno nova i imaju jako dobre uvjete za rad“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček prilikom druženja s učenicima i osobljem škole.

Nakon potresa, u suradnji s lokalnim ovlaštenim inženjerima obnova je pokrenuta donacijama koje nisu pokrivale sve potrebne radove kojima bi zgrada bila u potpunosti obnovljena. Grad Sisak je iz proračuna osigurao pokrivanje troškova koji nisu obuhvaćeni madarskom donacijom, za što su kasnije dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 82.155,42 iz Fonda solidarnosti Europske unije za projekt „Obnova Područne škole Topolovac oštećene u potresu – FSEU.2022.MZO.097“ kroz poziv „Obnova infrastrukture u području obrazovanja oštećene potresom FSEU.2022.MZO.“

Foto: Grad Sisak

Na školi je obavljeno nužno konstrukcijsko učvršćenje objekta i drugi zahvati koji su bili važni za sigurnost odvijanja nastave.Kako je istaknula ravnateljica Mirela Maričević OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće čija je Topolovac područna škola, u potpunosti su promijenjene oštećene instalacije i izvedeni su završni radovi, a nabavljena je i potpuno nova oprema i računala, čime su učionice i radne prostorije objekta dobile svjež i suvremen izgled.

 

Izvor: Grad Sisak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime