VIDEO – Pronašli smo najbolje kosce!

1178

 

Toplo kolovoško poslijepodne, nabrušene kose i grablje na leđima znak su da je započela tradicionalna manifestacija “Kosci za kosce”!

Ovu hvalevrijednu manifestaciju kojoj je cilj očuvanje kosca (Crex crex), jedne od najugroženijih ptica Europe, na livadama Odranskog polja već 10. godinu zaredom organizira JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

“Prva manifestacija “Kosci za kosce” održana je 2009. godine u sklopu jednog šireg projekta očuvanja ugroženih staništa i vrsta i cilj je već tada bio ukazati na važnost očuvanja livada košarica kao staništa ptica kosac”, poručila je ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović.

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Kosac je ptica nešto veća od prepelice, perje mu je tople smeđe boje, a noge duge i snažne. Ime je dobio po tome što svoju prisutnost mužjaci odaju noćnim pjevom ”kreks-kreks” koje podsjeća na zvuk brušenja kose i koji se za tihih noći čuje na udaljenosti i do 1 kilometra. Kosci žive na skrovitim mjestima, no lovci LD Patka Orle često ih viđaju, kaže predsjednik Društva Mario Horžić: “Ptica kosac je slična lovnoj prepelici i često je viđamo, ali je ne lovimo već je čuvamo jer je riječ o ugroženoj vrsti.”

Ptica kosac, specifična je po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa. Stoga uz zarastanje livada, ugroženost za ovu vrstu predstavlja i prerana košnja, košnja brzom mehanizacijom te kružna košnja od ruba prema sredini polja. Iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije stoga, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i lokalnim stanovništvom nastoje je očuvati livade košanice, jer je broj kosaca unazad nekoliko desetljeća upola smanjio.

“Ove godine rezultati istraživanja pokazuju kako je na području Odranskog polja u Zagrebačkoj županiji zabilježen 41 pjevajući mužjak. Tim brojem možemo biti relativno zadovoljni, međutim u odnosu na to kako je to nekada bilo nam govori da se populacija smanjila za 50% pa čak i više”, ističe Glasnović.

Upravo zato se svake prve subote u mjesecu kolovozu okupe ljubitelji prirode i tradicionalnog kako bi obilježili početak košnje livada za kosce. Ove se godine u košnji okušalo čak 34 natjecatelja u dvije kategorije.

“U ženskoj kategoriji bilo je sedam natjecateljica, a u muškoj čak 26. Prilikom ocjenjivanja košnje gledao se čisti otkos, širina otkosa, lijepo slaganje plasta te čistoća brušenja kose. Ove godine natjecanju se priključilo i mnogo mladih koji su ostvarili izvrsne rezultate, što dokazuje da rade s ručnom kosom ne samo s flaksericom”, poručuje jedan od trojice članova žirija Juraj Čičak, predsjednik poljoprivredne komore Zagrebačke županije i predstavnik Središnjeg saveza uzgajivača konja Hrvatskog posavca.

Svojom tehnikom košnje i umjetničkim dojmom žensku konkurenciju pomela je Suzana Panijan, inače aktivna članica KUD-a Veleševec, dok su u muškoj konkurenciji prva tri mjesta osvojili članovi Turopoljskog banderija Plemenite opčine turopoljske čime su dokazali da kosa najbolje leži u rukama pravog turopoljskog muža. Najbolji je bio Jurica Buković, koji je, kao i pobjednica u ženskoj kategoriji Suzana, kositi naučio radi potreba na domaćinstvu.

Pobjednici su nagrađeni novim kosama, a ostali sudionici prigodno grabljama. Utješnu nagradu osvojio i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić koji se također okušao u košnji.

… A kako bi tijekom košnje na ovaj vruć i sunčan dan kosci imali što za prizalogajiti pobrinuli su se članovi KUD-a Veleševec, koji ovu hvalevrijednu manifestaciju podržavaju od samih početaka. Za kosce su pripremili domaći kukuruzni kruh, sir i vrhnje, domaći špek, orehnjaču te suhi sir.

A kako je nekada izgledao odlazak u košnju ispričala nam je Anica Panijan, članica Etno Udruge Turopoljska Posavina:

“Kosci su na košnju kretali pjevajući rano ujutro, oko 4 sata, pa bi do doručka ili ručka, kako tko, pokosili i ral zemlje. Nakon toga su drugi dan na ruke okretali pokošeno da se osuši, pozubljali, kasnije pokupili i nakon toga se išlo jesti. Žene su od doma nosile hranu, obično je to bilo varivo s povrćem od mahuna, tikve ili poriluka, a tu i tamo bi se našli i žganci ili špek, ali rijetko jer je vladala oskudica.”

Tradicionalna, težačka jela o kojima nam je ispričala Anica pripremili su članovi Etno Udruge Turopoljska Posavina kako bi starije sugrađane podsjetili, a mlade podučili kako se nekada jelo tijekom radova na polju. Predsjednik Udruge koja broji 50-ak članova Aleksandar Božić je osim jela istaknuo i uporabne i ukrasne predmete koji su nekada bili nezaobilazni dio svakog domaćinstva:

“Ovdje predstavljamo sve u vezi kosca i konja. Kako je posavski konj autohtona vrsta, ovdje imamo ormu, žvale, potkove i predmete koji su vezani uz konjarstvo. Također imamo i velike i male grablje, klepac za kosu te druge predmete kojima pokušavamo sačuvati te stare običaje.”

Uz KUD Veleševec i Etno Udrugu Turopoljska Posavina za dobru zabavu i okrjepu pobrinulo se i Lovačko društvo Patka Orle čiji su članovi pripremili pravi gurmanski lovački meni te lovačko natjecanje u gađanju zračnom puškom, a pobjednika je čekala bogata nagrada – lovačka puška.

Uz natjecanje koje je privuklo muški dio posjetitelja, dame su radije birale vožnju konjskim zapregama Središnjeg saveza uzgajivača konja Hrvatskog posavca.

Tijekom manifestacije govorilo se i o projektu obnove drvenog mosta na rijeci Odri. Naime, radi se o mostu u mjestu Selce kraj Veleševca koji povezuje Turopolje i Posavinu, a koji je zatvoren od 2010. godine radi oštećenja. Njegovim su zatvaranjem stanovnici svakodnevno primorani u jednome smjeru putovati čak 30 kilometara duže. Ravnateljica Glasnović s veseljem je izvijestila kako se čeka pravomoćna građevinska dozvola za njegovu obnovu.

I tako je ova hvalevrijedna manifestacija i ovu jubilarnu, 10-u godinu održavanja protekla u pozitivnom ozračju uz puno smijeha, pjesme i plesa te još jednom spojila ljubitelje prirode, tradicije i običaja na livadi Odranskog polja, koje su i kosci pjevom pozdravili do sljedeće, 11. manifestacije “Kosci za kosce”.

NAJBOLJI KOSCI

VEZANE VIJESTI
Traži se najbolji!

Ženska kategorija:

  1. Suzana Panijan
  2. Mirjana Sočnić
  3. Marija Lindić

Muška kategorija:

  1. Jurica Buković
  2. Damir Trputec i Mile Bobinac
  3. Hrvoje Klarić

ČLANOVI ŽIRIJA

  • Juraj Čičak, predsjednik poljoprivredne komore Zagrebačke županije i predstavnik Središnjeg saveza uzgajivača konja Hrvatskog posavca
  • Zvonko Hrenčević, pobjednik u natjecanju 2015. godine
  • Darko Slukan, glavni čuvar prirode u ZU Zeleni prsten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here