Skupina velikih kitova pojavila se u području Korčule

Građani se mole da dojave opažanja

303
Foto: Institut Plavi svijet

Skupina od najmanje pet ulješura (Physeter macrocephalus) pojavila se u srijedu u području Korčule, priopćili su iz Plavog svijeta – Instituta za istraživanje i zaštitu mora te su pozvali građane da hitno dojave svoja opažanja kako bi ulješurama mogli osigurati siguran izlazak iz Jadrana.

U Institutu kažu da su danas tijekom jutra dobili nekoliko dojava o opažanju skupine velikih kitova, a s obzirom na to da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubine preko 1000 metara, u Jadranu im prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanja, upozoravaju iz Instituta.

Podsjećaju da i da su u rujnu 2014. uspjeli upozoriti kolege iz Italije na mogućnost pojavljivanja skupine u talijanskim vodama i da je tada četiri od sedam jedinki uspješno vraćeno u more. To je, kažu, bila prva uspješno provedena akcija vraćanja ulješura u more provedena u cijelom Sredozemlju. Kažu i kako je posljednje opažanje ulješura u Jadranu bilo u blizini Rovinja u kolovozu 2016. kada su tri odrasle jedinke boravile u tom području tijekom nekoliko dana.

“S obzirom da nam je cilj osigurati siguran izlazak ove skupine ulješura iz Jadrana, molimo sve građane da hitno dojave svoja opažanja kako bi mogli pratiti njihovo kretanje te po potrebi poduzeti potrebne akcije”, poručili su iz Plavog svijeta i dodali da će im dojava građana kad su u blizini ulješura ili odmah nakon opažanja pomoći da ulješure pronađu budući da su njihovi istraživački timovi na Visu i na Lošinju na terenu te se mogu uputiti prema lokacijama opažanja.

U slučaju opažanja, građane mole da naprave fotografije i/ili video snimke životinja te da zabilježe točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Informacije o ulješurama trebaju dojaviti na brojeve telefona Instituta Plavi svijet 051 604666 ili 091 4637424, e-mail [email protected] ili putem aplikacije za mobilne uređaje Marine Ranger koju mogu preuzeti sa www.marine-ranger.org

U Institutu ističu da su, unatoč svojoj veličini, ulješure za ljude bezopasne ako im se ne približavaju, a s obzirom na to da su životinje vjerojatno iscrpljene, dezorijentirane i uznemirene jer se nalaze u nepoznatom okruženju, mole građane da im se ne približavaju i ne proganjaju ih kako svojim djelovanjem ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i ugibanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime