Kao što su i najavili prije mjesec dana, oporbeni klubovi vijećnika u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije (MOST, HSP-HSS, SDP i SDAH, HDRS, Reformisti i nezavisni vijećnik) prijavili su župana Ivu Žinića i njegovog zamjenika Romana Rosavca Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Kako su naveli u prijavi, župan i njegov zamjenik su tijekom listopada i studenoga prošle godine, kao gosti i na trošak Hrvatskog nogometnog saveza, putovali na nogometne utakmice u Ukrajinu i Grčku. S obzirom da je riječ o iznosu koji premašuje 500 kuna, koliko je propisano Zakonom te da, kako tvrdi oporba, postoje radnje i postupci koji ukazuju na povezanost dara i kasnijih postupaka, aludirajući pritom na dodjelu prostora županijskom nogometnom savezu, županijske su dužnosnike prijavili Povjerenstvu o čemu je 10. travnja na konferenciji za novinare oporbenih klubova vijećnika izvijestila SDP-ova Karmela Gajdek.

 

„Želim izvijestiti da smo prijavili župana Ivu Žinića i njegovog zamjenika Romana Rosavca Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i to sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa zbog toga što su primili dar od Hrvatskog nogometnog saveza u vrijednosti većoj od 500 kuna što je potvrdio i sam župan Žinić na četvrtoj sjednici Županijske skupštine. Mi ćemo čekati pravorijek Povjerenstva i nakon toga ćemo se ponovno očitovati“, rekla je Gajdek.

HSS-ovac Mijo Latin istaknuo je kako je ovaj slučaj dokaz da je korupcija ušla i u sport, pa su umjesto talentiranih mladih sportaša gosti HNS-a postali dužnosnici HDZ-a.

„Nažalost mi smo županija na samom dnu ljestvice razvijenosti, ali zato u samom vrhu korupcije. Naš župan ima jako puno posla, jer smo pred demografskim slomom, tako da mu ostaje jako malo vremena za putovanja i gostovanja. Trebao bi se primiti posla za što su ga na kraju krajeva građani ove županije i izabrali“, kazao je Latin.

Novoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataši Novaković Latin je poručio kako joj je na ovom slučaju prilika da potvrdi svoje riječi kako nije politički obojena.

Nezavisni vijećnik Vladimir Čavrak izvijestio je pak o, kako je rekao, nečuvenom i neviđenom presedanu, uzurpaciji vlasti od strane župana Ive Žinića. Pojasnio je kako je prije mjesec dana zatražio četiri seta detaljnih informacija o radu, poslovanju i ostvarivanju javnih i društvenih ciljeva pojedinih pravnih osoba i ustanova kojima je osnivač Sisačko – moslavačka županija. Čavrak tvrdi kako je riječ o informacijama u koje, po svim zakonima, pravo uvida ima svaki građanin, a ne samo vijećnik Županijske skupštine.

„Odgovor na četiri seta mojih zahtjeva od strane župana Žinića je da je on procijenio da se radi o informacijama koje nisu potrebne za rad vijećnika. Uzurpacija ustavno – pravnog poretka,uzurpacija pozicije Županijske skupštine i predsjednice Županijske skupštine očituje se u tome, da u ovom slučaju, župan kao izvršna vlast sebi dozvoljava da procjenjuje koje su to informacije vijećnicima za rad potrebne što nije predviđeno niti jednim zakonskim, podzakonskim niti bilo kojim drugim aktom  unutar pravnog sustava RH. On si uzima za pravo da on određuje ustvari na taj način, procjenjujući što je vijećniku potrebno, što vijećnik može i treba raditi. Ako vijećniku nisu potrebne informacije, onda je jasno da vijećnik može biti samo stroj za dizanje ruku“, istakuo je Čavrak.

Nezadovoljan zbog uskraćenih podataka, Čavrak je takav postupak nazvao “neviđenim presedanom u Hrvatskoj”, ali i dodao kako vjeruje da županov postupak nije politika HDZ-a te da će se ta stranka o tome očitovati.

“Župan je suspendirao demokraciju i dovodi u pitanje ustavni poredak RH, na mala vrata se uvodi diktatura i to građani i javnost u Sisačko – moslavačkoj županiji moraju znati”, poručio je pak mostovac Milan Brigljević.

Izvor: Radio Banovina /Hina

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime