SMŽ Bespovratnim potporama pomažu tradicijske i umjetničke obrte

Cilj ovog projekta je očuvanje opstojnosti te poticanje razvoja tradicijskih i umjetničkih obrta

1011

U sklopu projekta „Tradicijski i umjetnički obrti 2020.“ 16. lipnja je u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije održana svečana dodjela ugovora za 31 obrtnika s područja  županije koji su ostvarili potporu do 10 tisuća kuna po obrtu.

Naime, kako bi stvorila što povoljnije okruženje za razvoj malog gospodarstva i turizma na svom području Sisačko-moslavačka županija je prošle godine kroz razne mjere iz proračuna u gospodarstvo usmjerila 13 milijuna 319 tisuća kuna. Jedna od mjera koju Županija provodi već duže vrijeme je potpora po projektu „Tradicijski i umjetnički obrti“. Cilj je ovog projekta očuvanje opstojnosti te poticanje razvoja tradicijskih i umjetničkih obrta.

„Ove godine smo napravili natječaj dva kruga. Na prvi natječaj koji je bio objavljen prije korone pristiglo je 28 zahtjeva za naše tradicijske i umjetničke obrte, u drugom krugu bilo je 11 zahtjeva, dakle ukupno 38. Odobreno ih je 31. Vjerujem kako će vam ova bespovratna sredstva biti itekako dobrodošla pomoć da nastavite raditi. Nadam se da sada već svi normalno radite kako biste mogli i normalno živjeti. Kad je nastupila korona, mi smo u Županiji promišljali kako pomoći gospodarstvu pa smo odmah išli u rebalans proračuna. Predvidjeli smo dodatnih milijun i pol kuna za određene mjere u gospodarstvu, milijun kuna direktno za gospodarstvo, a 500 tisuća kuna za turizam“, istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetivši i na  druge mjere pomoći, kao što su subvencija kamata za poduzetničke kredite, potpora od 10.000 kuna za zapošljavanje jednog radnika, kapitalne pomoći za nove investicije i drugo.

Župan je dodao kako se nada da će sredstva koja su namijenjena nabavci opreme ili alata potrebnog za rad, uređenju radionica ili sufinanciranju troškova poslovanja, obrtnici iskoristiti na najbolji mogući način.

Ugovore o poticajima preuzeli su zidari, proizvođači suvenira, stolari, frizeri, dimnjačari, krojači, staklari, umjetnički bravari, licitari, postolari, zlatari, grafičari i obrtnici sličnih zanimanja.

Obrtnici koji se bave tradicijskim i umjetničkim obrtom najranjivija su skupina obrtnika pa su im ove potpore iznimno značajne i korisne. Potvrdio je to i predsjednik  Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger.

„I u zadnjim mjesecima ove nesnosne krize koja nas je zamalo „bacila na koljena“ uvidjeli smo da bez obrtnika i obrtništva nema života. To su najranjivije, ali u određenim trenucima i najžilavije skupine gospodarstva. Možemo slobodno reći dda su ove svojevrsne financijske nagrade otišle u prave ruke i za pravu svrhu.  Čestitam vam svima na ovim dobivenim potporama!“, kazao je Cvanciger.

Župan Žinić je na kraju poručio kako će nastojati i iduće godine pomoći, a sve s ciljem doprinosa očuvanju i razvoju tradicijskih obrta koji baštine posebne zanatske vještine i umijeće oslanjajući se na obrasce tradicijske kulture te umjetničkih obrta koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime