SMŽ Na Aktualnom satu i dalje najviše o potresu

Najavljena i tematska sjednica o potresu

55

U dvorani sisačkog Hotela „Panonija“ održana je 4. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. Na Dnevnom redu bilo je 12 točaka, a prije same sjednice održan je Aktualni sat.

I ovoga puta, bilo je pitanja vezanih uz obnovu od potresa pa tako i ono Emila Franjevića:

“180 milijuna kuna beskamatnog zajma namijenila je Republika Hrvatska Županiji, gradovima i općinama na potresom pogođenom području za obnovu dok ne dobiju sredstva iz Fonda solidarnosti. Znate li tko je sve dobio sredstva i u kojem dijelu će ih Županija koristiti?”

Odgovorio je župan Ivan Celjak:

“Prilikom stupanja na dužnost u Sisačko-moslavačkoj županiji u suradnji s Vladom RH zaključili smo da je potreban određen fond sredstava kao predfinanciranje, a vezano uz obnovu. Razgovarali smo, u tom smjeru je Vlada odredila za potres 400 milijuna kuna, a od toga 180 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju. Županija je dobila 101 milijun kuna, Sisak 25 milijuna, Petrinja 25 milijuna, Glina 20 milijuna kuna, a sredstva su dobili i Hrvatska Kostajnica, Topusko, Gvozd, Majur, Donji Kukuruzari, Lekenik, Hrvatska Dubica i Sunja.”

Ta sredstva su vrlo značajan impuls i za gradove i općine i Sisačko-moslavačku županiju, ta sredstva su nam potrebna jer smo njima mogli pokrenuti sve procese vezane uz obnovu. Vjerujem da će ova sredstva jako dobro iskoristiti i gradovi i općine koji su nažalost nastradali u potresu. Bilo bi dobro da pojedini gradovi na našem području naprave plan trošenja tih sredstava, da se Grad Glina malo više uključi u sanaciju potresa. Ako tu trebaju bilo kakvu pomoć, na raspolaganju im je Sisačko-moslavačka županije, zaključio je župan.

Srđan Marić također je uputio županu pitanje vezano uz potres:

“Planirati li sazvati tematsku sjednicu vezanu uz potres?”

Državni tajnici bili su na sjednici Županijske skupštine, podsjetio je župan Celjak:

“Nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Siska gdje su nas izvjestili o poduzetim aktivnostima. Ne vidim nikakav problem, dapače. Ako se mi dogovorimo ovdje, ja sam za to da pozovemo sve one koji su uključeni u obnovu i održimo tematsku sjednicu.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime