SMŽ Oporba prozvala vladajuće da obmanjuju javnost

Nesposobna politika utječe na odluke stručnjaka, jer stručne osobe zavise od moćnika i politike pa se možemo nadati samo katastrofi, stoji u priopćenju oporbe

391
Arhiva Radio Banovine

Oporbeni klubovi u Županijskoj skupštini Sisačko moslavačke županije poslali su priopćenje, kako su naveli, “kao reakciju na ponašanje županijskih dužnosnika i obmanu javnosti, jer se javnost ne informira točno i neke informacije se skrivaju”.

Pritom su vladajuće, naročito župana Ivu Žinića prozvali da obmanjuje javnost.

„Prije svega, valja reći kako je prema našim saznanjima situacija u bolnici u Sisku blizu kritične. Koliko mi imamo informacije, neistina je da u županijskim  Domovima za starije i nemoćne u Sisku nema oboljelih, osim ako oboljeli nisu u međuvremenu premješteni u bolnice. Nažalost, možemo zaključiti da nas županijska vlast namjerno i sustavno dezinformira, umanjujući problem i svoju odgovornost.

Pokušali smo kao oporba uvrstiti točku o zabrinjavajućem širenju zaraze koronavirusom kao dopunu dnevnog reda, što predsjednica Skupštine SMŽ nije odobravala, ali je ipak stavila na glasovanje, no većina koju drži HDZ je točku glasovanjem odbila. Potom je župan na Aktualnom satu o tome dobio naručeno pitanje od svojih stranačkih poslušnika na koje je potrošio većinu vremena, a da nije rekao ništa konkretno. Tako nismo dobili odgovore o tome koliko je u sisačkoj bolnici i županijskim Domovima za starije i nemoćne zaraženih, koliko u samoizolaciji od zaposlenih i korisnika njihovih usluga, odnosno koliko je ljudi izvan pogona.

Nismo dobili odgovor koliki je posteljni i ljudski kapacitet za COVID pacijente u županijskom bolničkom sustavu te u kojem postotku je on već sada popunjen i imamo li scenarij za slučaj eskalacije broja zaraženih?

Kolika je odgovornost župana Ive Žinića i dožupana Romana Rosavca koji je na našu žalost i načelnik Stožera civilne zaštite SMŽ, vidjelo se na samoj sjednici Skupštine.

Prije svega valja reći da je sjednica Skupštine sazvana uživo unatoč preporuci struke da se organizira online i unatoč tome što je na njoj bio i zaposlenik Županije koji je bio pozitivan nakon promocije knjige u Gornjoj Jelenskoj, a mi nemamo informacije o njegovom sadašnjem statusu.

Koliko župan i dožupan drže do pravila i mjera, vidi se po tome da unatoč tome što je bilo više od 50 osoba u sali, nije bilo nazočnog COVID-redara što pravila propisuju.

Sjednica Skupštine je sazvana dva dana prije održavanja, iako bi zbog svih mjera trebalo pet dana ranije obavijestiti nadležne službe i vijećnike.

Najveći je problem što su građani izgubili povjerenje u županijsku vlast i Stožer jer za nepoštivanje epidemioloških mjera do sada nisu odgovarali. Sada smo u situaciji da smo uskraćeni za prave podatke o stanju u najvećim zdravstvenim i socijalnim županijskim ustanovama. Nažalost, nitko od odgovornih u državnoj vlasti na  navedeno ne reagira. Nesposobna politika utječe na odluke stručnjaka, jer stručne osobe zavise od moćnika i politike pa se možemo nadati samo katastrofi“, stoji u priopćenju oporbe u Županijskoj skupštini Sisačko – moslavačke županije( HSS-HSP-DOMOVINSKI POKRET, MOST, REFORMISTI i nezavisni vijećnici).

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime