Stota medalja za hrvatski karate!

Hrvatska reprezentacija prvi put u povijesti osvojila naslov europskog prvaka

601

Hrvatska reprezentacija u sastavu Ivan i Anđelo Kvesić, Enes Garibović, Zvonimir Živković, Ivan Martinac, Ante Mrvičić i Karlo Raguž u finalu 56. EP u karateu u Poreču prvi put u povijesti osvojila je naslov europskog prvaka u ekipnim borbama u muškoj konkurenciji.

Poslije muških ekipnih bronci u borbama 2011. u Zurichu, 2017. u turskom gradu Izmitu-Kocaeliju, te 2019. u španjolskom gradu Guadalajari, hrvatska vrsta upravo se u Poreču popela na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, osvojivši 100. medalju na velikim natjecanjima.

U finalnom dvoboju Hrvatska je pobijedila Crnu Goru s 3-0. Prvi bod osvojio je Anđelo Kvesić pobijedivši Nenada Dulovića s 3-1. Kvesić je još jednom u nadahnutoj izvedbi za ekipu uvjerljivo nadigrao suparnika i osvojio početni bod u finalu. Anđelo je u Poreču dobio sve mečeve u ekipnom dijelu EP-a.

Zbog ozljede crnogoroskog reprezentativca Predraga Smolovića Zvonimir Živković ostvario je drugi bod bez borbe, a zanimljivo, iz istih razloga jedini se borio protiv Finske u 1. kolu (3-0). Do finala Hrvatska je još svladala vrlo jake reprezentacije BiH (3-0), Ukrajine (3-2) i Francuske (3-1) uz odlučujuće pobjede Enesa Garibovića u četvrtfinalnom i polufinalnom susretu.

Treći bod finala protiv Crne Gore djelo je Ivana Martinca koji je u završnici ostvario veliki preokret protiv Marija Hodžića 3-2 za ukupni trijumf hrvatske reprezentacije i veliko slavlje u porečkoj dvorani “Žatika”.

Hrvatska je na taj način samo na seniorskim EP i SP u karateu od hrvatske samostalnosti stigla do jubilarne 100. medalje, čime je prema kriteriju osvojenih odličja u vrhu najuspješnijih sportova u našoj zemlji.

Na EP u Poreču hrvatska vrsta je ostvarila tri odličja – zlato – ekipno (M), bronce – ekipno borbe (Ž) (Ana Lenard, Lucija Lesjak, Lea Vukoja, Mia Greta Zorko), Enes Garibović (-75 kg borbe pojedinačno).

Najuspješnija u Poreču bila je Turska, idući domaćin EP-a sa šest zlata (ukupno devet odličja, još dva srebra i jedna bronca). Dva puta zlato je osvojila Njemačka, jedno –  reprezentacije Rusije, Ukrajine, Španjolske, Srbije, Azerbajdžana, Grčke, Italije i u posljednjem susretu EP-a – Hrvatske.

Danijela Topić osvajačica je brončanog odličja u parakarateu u katama, u natjecanju osoba s intelektualnim poteškoćama.

U tjednu EP-a u Poreču u hotelu “Parentium” održan je izborni Kongres EKF-a (Europske karate federacije) na kojem je prvi put u povijesti bilo 47 predsjednika nacionalnih saveza. Davor Cipek, predsjednik Hrvatskog karate saveza tom prigodom izabran je u Izvršni odbor EKF-a, a dan poslije u srijedu postao je i glavni tajnik te sportske organizacije, koja broji 53 zemlje članice.

Na petodnevnom 56. EP u Poreču sudjelovalo je ukupno 596 natjecatelja iz 47 zemalja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime