Obilježena 22. obljetnica oslobođenja Dvora

567

Manifestacijom pod nazivom „Pounjski plamen slobode“ u Dvoru je proslavljena 22. obljetnica završetka VRO „Oluja“ i kraj borbenih djelovanja u Domovinskom ratu. Dan 9. kolovoza Općina Dvor slavi kao Dan oslobođenja, budući su borbena djelovanja na području Dvora završila na taj dan, što je označilo i kraj okupacije Banovine i Pounja. Hrvati Dvora svake godine obilježavaju taj dan kao vrhunac VRO Oluja manifestacijom koja je ispunjena domoljubljem i ponosom. “Pounjski plamen slobode” započeo je Svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te civilne žrtve hrvatskog Pounja tijekom Domovinskog rata. Sudionici manifestacije Mimohodom pobjednika otišli su do spomenika u središtu Dvora, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće te je održana komemoracija. Jedan od onih koji su prvi ušli u Dvor 9. kolovoza 1995. godine bio je Ilija Stipić iz Kozibroda:

VEZANE VIJESTI
Sjećanje na hrvatske branitelje poginule na području Kotar šume

Predrag Begić živio je početkom rata, ali živi i danas u Dvoru:

Umirovljeni pukovnik Željko Radovanović bio je na čelu 145. brigade koja je sudjelovala u oslobađanju Dvora:

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a SMŽ Ivica Knežević prisjetio se heroja Domovine čija su imena uklesana na spomen obilježju u Dvoru:

Sve prisutne pozdravio je zamjenik načelnika Općine Dvor Franjo Juranović:

Zamjenik načelnika najavio je da će dogodine to mjesto pijeteta u Dvoru biti još uređenije i ljepše. Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić zahvalio se svim braniteljima i ratnicima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, ali i poručio žiteljima Pounja da dolaze bolji dani:

VEZANE VIJESTI
Baćin - sjećanje na stradanje nevinih civila ovog dijela Pounja

Oluja je naša svetinja i ne damo na nju, zaključio je Žinić.
Prisutne je pozdravio i izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara:

Kao izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera generala zbora prisutnima se obratio brigadir Predrag Krapljan:

Na kraju komemoracije prisutnima se obratio general Mladen Markač kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske:

Poštivanje svake osobe, ljudskog života i imovine istinski su zalog miru, a mir je ujedno i dar Božji. Žrtve Domovinskog rata su nam ga priskrbile i opstanak mira na ovim prostorima naša je trajna zadaća i sveta obveza, zaključeno je na „Pounjskom plamenu slobode“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here