STOŽER RH – U posljednja 24 sata čak 130 novooboljelih

1492
Photo: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je o 130 novooboljelih od koronavirusa u posljednja 24 sata, pa se broj aktivnih slučajeva popeo na 686.

Najviše novooboljelih evidentirano je u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 46 (33 iz županije, 11 osoba s prebivalištem prijavljenim drugdje te dvije Švicarke), Grad Zagreb evidentirao je 29 novooboljelih, Šibensko-kninska 10, Zadarska i Zagrebačka sedam, Vukovarsko-srijemska šest, Brodsko-posavska i Primorsko-goranska imaju po pet novooboljelih, Osječko-baranjska i Dubrovačka troje, Karlovačka i Istarska po dvoje, dok Krapinsko-zagorska i Sisačko-moslavačka imaju po jednu novooboljelu osobu.

Nove mjere za klubove

Kada je riječ o noćnim klubovima i ugostiteljskim objektima, Capak je istaknuo da su objavljene nove preporuke za noćne klubove prema kojima bi se trebali zatvoriti svi zatvoreni prostori u klubovima, a da se ljudi okupljaju na otvorenim dijelovima klubova.

Preporučuje se i da se zatvore plesni podiji, a da se postave stolovi koji će omogućiti fizičku distancu od 1,5 metara. Sve će to kontrolirati članovi civilne zaštite, a uključit će se i sanitarna inspekcija.

Sada će se te inspekcije pojačati. Epidemiolog i sanitarni inspektor moći će zatvoriti lokal ako se ustanovi da se u njemu netko zarazio. Moći će se ponovno otvoriti nakon dezinfekcije i testiranja svih zaposlenih. Ta uputa je poslana svim stožerima i oni će o tome informirati sve ugostitelje.

“No, to se ne odnosi samo na ugostiteljske objekte, već na sve. Ukoliko se utvrdi zaraza u bilo kojem objektu, poput primjerice banke ili muzeja postoji mogućnost zatvaranja. Radi se o privremenoj mjeri dok se ne procijeni da više nije potrebno”, naglasio je Capak.

Istaknuo je da nisu mijenjali tekst preporuke nego smo dodali jedan naputak koji je poslan svim lokalnim stožerima, a skupa s tim nadopunama će ih danas objaviti.

Vezano za novozaražene u klubovima, Capak je rekao da nemaju precizan podatak koliko ih se tamo zarazilo, “ali jedan dobar dio ima veze s noćnim klubovima, i to nekoliko njih”. Puno slučajeva zaraze veže uz klubove na Pagu, Viru, u Makarskoj, Novalji i Vodicama.

Capak je istaknuo da u ovom trenutku nema nikoga tko se zarazio na proslavi u Kninu ili Sinju.

Što se tiče zaraženih stranih državljana, preko europskog sustava informiranja u zadnjih desetak dana stiglo je 28 prijava o zaraženim turistima i to iz četiri zemlje – najviše Austrije, a zatim Italije, Njemačke i Slovenije. “Imamo nešto stranih državljana zaraženih i manje ih je od 15”, kazao je Capak.

Vezano za maturalna putovanja Capak je rekao da nismo imali situaciju da se netko vani zarazio i vratio se u Hrvatsku “i oko toga nismo imali nikakvih kontradiktornih informacija”.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je da se Hrvatska predbilježila za 1,5 milijuna doza cjepiva za što će biti organizirana javna nabava koju će provesti Europska unija.

Navela je da je prema trenutnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, sada 28 cjepiva u kliničkim fazama, a samo šest je u trećoj fazi. Dva su iz Kine, ostala su iz Amerike i Engleske, a rusko nije na tom popisu.

“Bit će potrebno dobiti dodatne znanstvene stručne informacije o njihovom postupku. Ali postoji sumnja na razini cijele stručne zajednice da je to bio prebrzi postupak i da treća faza nije provedena u onom obimu koji bi trebao biti”, kazala je Markotić.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here