Stožer: U Hrvatskoj 146 novozaraženih koronavirusom, dvije osobe umrle

449
Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Pool

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 146 novozaraženih  koronavirusom, a dvije osobe su umrle, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Trenutno je u Hrvatskoj ukupno 2650 aktivnih slučajeva Covida-19.

Ministar  Beroš je podsjetio da je danas 189. dan od pojave novog koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

“Broj pozitivnih osoba od 25. veljače do danas je ukupno 10.270. Od početka epidemije testirano je ukupno 167.250 osoba, a u protekla 24 sata 1591 uzorak je testiran. Na bolničkom liječenju od jučer je 28 novih osoba”.

Istaknuo je da se do danas oporavilo 7434 osobe te da je u protekla 24 sata iz bolnice otpušteno pet osoba.

Ukida se odluka o zabrani rada teretana

Stožer je najavio da će od sada konferencije za novinare održavati u 9.30 sati, a voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović objasnio je da je u jutarnjim satima najtočniji omjer zaraženih koje objavljuju lokalni stožer i podataka koji su upisani u nacionalnu platformu.

Najavio je da Nacionalni stožer, na prijedlog stožera Splitsko-dalmatinske županije, ukida odluku o zabrani rada tamošnjih teretana, pa će one moći ponovno raditi uz primjenu epidemioloških mjera.

Nacionalni stožer će lokalnim stožerima uputiti dopis u kojem će im opisati proceduru postupanja u slučaju privremenog zatvaranja neke aktivnosti zbog zaraze, kako bi se provela dezinfekcija i testiranje zaposlenih te što prije normalno nastavilo s radom.

Božinović je također izvijestio da je produžena zabrana prelaska graničnih prijelaza za sve državljane trećih zemalja do 15. rujna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da nema novih kriterija za samoizolaciju.

“Mi smo 21. kolovoza objavili kriterije za testiranje, tko će se testirati i tko će se samoizolirati. Događa se da svi odu u samoizolaciju, iako su neki u zatvorenom prostoru bili udaljeni više metara i imali maske. Detaljnom anamnezom trebamo bolje procijeniti rizik i odrediti tko treba u samoizolaciju”, kazao je.

Od utorka ponovno pozivi na broj 113

Capak je najavio da će od utorka ponovno biti aktiviran telefonski broj 113 na koji će građani zvati u slučaju sumnje na koronavirus, umjesto brojeva epidemološke službe.

“Brojevi telefona su objavljivani na televiziji jer su se ljudi javljali da ne mogu dobiti epidemiologe kad su im potrebni. Na taj način se htjelo pomoći ljudima, brojevi će biti uklonjeni jer će sada opet biti u upotrebi broj 113”, pojasnio je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da se broj hospitaliziranih osoba povećava s povećanjem broja infekcija.

U toj je klinici jutros je bilo 65 hospitaliziranih pacijenata prosječne dobi 45 godina, petero je na respiratoru dok većina ostalih ima upale pluća, a stanje im je stabilno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here