U sklopu projekta mobilnosti “Stručnom praksom u EU do kompetencija za tržište rada” 45 učenika Tehničke škole Sisak provelo je tri tjedna i odradilo stručnu praksu u Bolonji u Italiji, izvijestio je 28. svibnja na konferenciji za novinare ravnatelj ove škole Davor Malović.

Glavni cilj projekta bio je povećanje kompetencija učenika Tehničke škole Sisak s ciljem povećanja konkurentnosti na tržištu rada. Specifični cilj ovog projekta je bio da učenici obavljanjem stručne prakse u poduzećima povećaju svoja znanja i vještine i to temeljna znanja i vještine struke te steknu nova znanja i vještine temeljena na iskustvu praktičnog rada u poduzećima. Učenici su proširili i svoje jezične i komunikacijske te stekli nove kulturološke kompetencije, naglasio je ravnatelj Malović napomenuvši kako je projekt financiran iz programa Erasmus+, vrijedan je 112 tisuća eura, a sa 160 tisuća kuna pomogla ga je i Sisačko – moslavačka županija.

„To je projekt kojeg smo proveli ove godine i u kojem je 45 naših učenika provelo tri tjedna radeći u firmama upravo u Italiji, gradu Bolonji. Osim toga, imali su i izlete i vjerujem da su uživali što će vam i oni sami potvrditi. Vjerujem da su više nego zadovoljni ovim putovanjem. Već sada mogu najaviti kako smo prošli i na ovogodišnjem natječaju Erasmus+ i dobili smo 102 tisuće eura za novi projekt tijekom kojeg će 38 učenika putovat na stručnu praksu u trajanju od tri tjedna u Bolonju u Italiju, ali i u Bragu u Portugalu“, rekao je Malović.

Na stručnu praksu u Bolonju putovalo je 45 učenika 3. i 4. razreda, među njima i Leon Milinović, učenik 3. razreda Tehničke škole Sisak, smjer strojarski računalni tehničar.

„Želio bih zahvaliti našoj školi i Sisačko-moslavačkoj županiji te svim partnerima u projektu što su nam omogućili odlazak u Italiju i jedno ovakvo iskustvo. Vjerujem da govorim u ime svih učenika kada kažem da nam je bilo odlično i da smo jako puno naučili. Osim što smo vidjeli i iskusili na koji način rade određene firme, iskusili smo i kako izgleda život, kako funkcionira „svijet odraslih“. Malo smo se i osamostalili. Radili jesmo, ali smo se dosta i zabavljali, a imali smo priliku na izletima vidjeti i Veneciju, što je zaista bilo prekrasno, te posjetiti muzej Ferrarija“, ispričao je dojmove s putovanja Luka.

U svojim projektima Tehnička škola Sisak redovito ima potporu Sisačko-moslavačke županije koja je sufinancirala i odlazak učenika na stručnu praksu. Župan Ivo Žinić ovom je prigodom izrazio uvjerenje kako su puno toga naučili te kako će svoja znanja i iskustva prenijeti i na ostale učenike, a osim učenika, pohvalio je i ravnatelja te profesore ove škole.

„Velika pohvala za ono što činite na svim tim silnim projektima u zadnjih nekoliko godina kako bi pokazali da u ovom gradu postoji inovativnost i nešto čime se možemo podičiti. Vaš odlazak u Bolonju je još jedan dokaz da je ova škola vrhunski organizirana, a mi kao Županija itekako želimo pripomoći. Sredstva za sudjelovanje u ovim programima su značajna, no dati ćemo i više jer vidimo da ima rezultata i stoga možete i u budućnosti računati na našu potporu. Tako se to radi! Ako nema inovativnosti i ideje, nema ni napretka. Vi pokazujete upravo suprotno. Kroz program Erasmus stekli ste vještine i kompetencije na tržištu rada i to je nešto što će naših 45 učenika itekako moći iskoristiti u svom obrazovanju i budućem poslu“, kazao je Žinić.

Županija već šestu godinu podupire i SOELA-u, utrku solarnih automobila koja će i ove godine biti održana u sklopu proslave Dana Sisačko-moslavačke županije. Utrku, na kojoj je ove godine najavljeno sudjelovanje 21 ekipe, najavio je ovom prilikom profesor Stevče Arsoski napomenuvši kako će se 6. utrka solarnih automobila održati od 7. do 9. lipnja, a i ovaj put će je pratiti prigodna izložba automobila i konferencija o električnim i solarnim vozilima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime