Svečana sjednica povodom Dana općine Gvozd

Govoreći o stanju u općini kojoj je na čelu, načelnik Milan Vrga pohvalio se projektima na čemu su mu čestitali brojni uzvanici

1504

Uz nazočnost brojnih uzvanika, povodom obilježavanja Dana općine Gvozd, 4. listopada je održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Općina Gvozd smjestila se podno Petrove gore sa sjedištem u Vrginmostu. Naime, nakon završetka Domovinskog rata, 1996. godine, naziv mjesta je promijenjen u Gvozd. 2012. godine mjestu je opet vraćeno nekadašnje ime Vrginmost, ali je općina koja obuhvaća 19 naselja zadržala ime Gvozd. Govoreći o stanju u općini kojoj je na čelu, načelnik Milan Vrga istaknuo je neke od najvažnijih projekata.

„U toku je izgradnje prometne mreže na 12 dionica u vrijednosti 2,5 milijuna kuna te  tri dionice koje sufinanciramo sa Sisačko-moslavačkom županijom vrijednih 750 tisuća kuna. Izgradnja prometne infrastrukture predstavlja nam prioritet jer donosi bolji životni standard za naše građane. Važan uvjet za bolju kvalitetu života je i  izgradnja kanalizacijske mreže u mjestu Vrginmostu vrijednosti sedam milijuna kuna.  Završen je projekt za izgradnju trga, dječjeg igrališta i šetališta u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna koje ćemo pokušati osigurati iz fondova Europske unije. U cilju povećanja sigurnosti u prometu izradili smo projekt za izgradnju kružnog toka u vrijednosti dva milijuna kuna koje ćemo sufinancirati s Hrvatskim cestama. Uz pomoć Ministarstva graditeljstva obnovljeni su strojevi Komunalca i GOS-a u iznosu od 250 tisuća kuna. Započeta je izgradnja srpske pravoslavne crkve u mjestu Vrginmost u iznosu od 2,5 milijuna kuna. U suradnji s općinskim društvom Crvenog križa ostvaren je program Zaželi u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna u sklopu kojeg trenutno zapošljavamo 31 osobu koja vodi brigu o starijim i nemoćnim osobama. Najvažniji članovi svakog društva su djeca te smo iz toga razloga ove godine omogućili besplatne udžbenike i školski pribor za sve učenike osnovne škole“.

Općina inače obuhvaća veliko područje, slabo je naseljena, a u njoj živi većinom staračko stanovništvo koje se najvećim dijelom bavi poljoprivredom i stočarstvom. Vrga je dodao kako općina sama ne može puno učiniti na rješavanju problema već im je potrebna pomoć svih državnih struktura.

Čestitajući Dan općine, sisačko – moslavački župan Ivo Žinić pohvalio je projekte koje provodi općina te izrazio uvjerenje kako se još puno toga može učiniti kvalitetnom suradnjom. Na području općine Gvozd živi velik broj pripadnika srpske nacionalne manjine, a župan je ustvrdio kako su međuetnički i politički odnosi na području općine Gvozd već duže vrijeme dobri. Kroz različite mjere i poticaje u poljoprivredi i turizmu, Županija pomaže i kulturne i sportske udruge s područja općine, a značajno je uložila i u energetsku obnovu tamošnje osnovne škole.

„Moram istaknuti dobru suradnju koju Županija ima i s načelnikom i njegovom zamjenicom. U prilog tome govore i projekti u kojima smo sudjelovali ili ih provodimo u zajedništvu.  Uz već spomenute ceste koje su obnovljene u suradnji sa Županijom, ovdje je obnovljena škola i osnovna škola u što je uloženo gotovo šest milijuna kuna.  Tu školu pohađa 86-ero djece. Manje je djece nego ikad. No vjerujem da ulaganja u školski standard pridonose zaustavljanju odlazaka mladih ljudi jer je u toj školi školovanje djece, što se uvjeta tiče, gotovo identično kao i negdje drugdje u RH. Pokušavamo ovdje stvoriti što bolje uvjete za život, a vjerujem da ćemo još i više napraviti uz pomoć naše Vlade, naročito vezano uz pronatalitetnu politiku“.

Na svečanoj sjednici je kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića nazočila saborska zastupnica Željka Josić,a zadovoljstvo što im se pridružio u ovoj svečanoj prigodi izrazio je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Pobrojavši sve uspjehe hrvatske Vlade domaćinima je poručio kako u njemu imaju prijatelja koji će im, ukoliko zatreba, rado pomoći.

„Vidimo do stvari idu naprijed. Međutim, sve je to proces. Ne može se ništa dogoditi preko noći. Bio bih sretan kad bi mogli napisati zakon da od sutra sve bude dobro, ali to tako ne ide. Svi mi moramo uložiti puno truda da nam bude bolje. Ovo je jedno prelijepo, zaista prekrasno područje, priroda je sjajno i ja duboko vjerujem da će tu život biti puno, puno bolji u sljedećem razdoblju. treba raditi na demografskoj obnovi. Vlada ima zaista osjećaj za te mjere. Brojen su i mogućnosti. Kad vidimo samo stvari koje se mogu danas raditi iz europskih fondova, tu imao Ministarstvo regionalnog razvoja kao neko temeljno ministarstvo, ali Ministarstvo poljoprivrede, gospodarstva, svi oni imaju određene kreditne linije koje pružaju mogućnosti samozapošljavanja, samo treba imati programe. Bilo bi dobro da se možda organiziraju i neke edukacije da se ljudima to približi, da vide koje sve mogućnosti postoje. Vjerujem da ćemo kada budemo toga svjesni ukupno, kao država, puno bolje funkcionirati. Sve što Vlada radi, radi u korist građana, a pokazatelji govore da su na dobrom putu“.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime