Svjetski dan pizze – otkrivamo male tajne velikih pizza majstora

299

Premda se ne slažu svi oko datuma, pa se spominje i 1. srpnja i 28. srpnja, većina ipak Međunarodni dan pizze slavi 9. veljače. Zašto baš taj datum, nije posve sigurno, no sigurno je da će većina, s neskrivenim veseljem, obilježiti današnji dan i pripremiti barem jednu bogatu, širom prekrivenu, slanu poslasticu.

Uobičajeno je mišljenje da pizza potječe iz Italije, no to je gotovo nemoguće utvrditi. Ipak, pizza kakvu danas poznajemo navodno je prvi put pripremljena u Napulju u 19. stoljeću kad je jedan kuhar u čast kraljice Margherite Savojske ispekao pizzu Margheritu, s rajčicama, sirom i bosiljkom, što je ujedno predstavljalo boje talijanske zastave.

VEZANE VIJESTI
Opljačkali Gavran, osim novcem 'pogostili' se i šunkom

Od tada je pizza doživjela razne transformacije, a danas se može upotpuniti s gotovo bilo čime. Najkreativniji su, čini se, Brazilci. Oni na pizzu stave palmino srce, kremasti sir nalik mascarponeu, svježi kukuruz, svježe začine, pire krumpir, pečene kobasice, pommes frites, a uz piletinu mariniranu u kariju i kokosovom mlijeku, kombiniraju i tradicionalnije sastojke poput maslina, origana, šunke, slanine i rajčica.

U Rusiji pak vole začiniti pizzu kombinacijom sardina, tune, skuše, lososa i luka, dok su Indiji puno popularniji ukiseljeni đumbir, mljevena ovčetina i svježi sir, kao i piletina pripremljena na razne načine.

VEZANE VIJESTI
KVIZ Odgovori na ovih 15 pitanja i dokaži da si pravi ljubitelj Pizze

Složit ćemo se kako nam ne treba poseban dan da slavimo pizzu jer u ovoj talijanskoj skromnoj kraljici mogli bismo uživati svakoga dana. No, pri njezinoj pripremi treba pripaziti na neke stvari, a sedam najčešćih grešaka koje ljudi rade i koje biste svakako trebali izbjegavati su :

Malo soli znači puno! – nikako nemojte zaboraviti posoliti svoje tijesto za pizzu, bez soli će biti izrazito bljutavo

Nikako nemojte valjati tijesto sa valjkom! – istjerat ćete iz njega sav zrak kojeg ste se trudili stvoriti

Napravite svoj umak od rajčice! – vjerujte nam, onaj kupljeni neće biti ni upola toliko dobar

VEZANE VIJESTI
Najveći svjetski lanac pizzeria uskoro otvara restoran u Hrvatskoj

Nemojte pretrpati pizzu! – dosta vam je tri, maksimalno četiri sastojka koja ćete staviti na svoju pizzu

Ne treba vam krušna peć da napravite savršenu pizzu! – dobro zagrijana pećnica bit će dovoljna

Ako su vam sastojci koje ćete staviti na pizzu prilično tekući, prvo napola ispecite tijesto i zatim dodajte sve sastojke!

Pizzu uvijek pecite kratko i na najvišoj mogućoj temperaturi! – sporo pečenje ovog puta neće upaliti

Dobar tek :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here