Tijekom proteklog vikenda, od 1. do 3. ožujka, na području Sisačko-moslavačke županije evidentiran je 51 požar!

Požari su se dogodili na otvorenim prostorima, a u njima su gorjeli trava, korov i nisko raslinje dok materijalne štete u većini slučajeva nije bilo.

Deset požara je evidentirano na području Petrinje, osam na području Siska, sedam na području Gline, šest na području Donjih Kukuruzara, po tri na području Gvozda, Sunje, Kutine i Hrvatske Kostajnice, po dva na području Dvora i Novske te po jedan požar na području Hrvatske Dubice, Velike Ludine, Lekenika i Topuskog.

Od požara izdvajamo sljedeće:

Požar suhe trave i korova, koji je u petak, 1. ožujka oko 16 sati izbio kod mjesta Sjeverovac, na području Sunje, zahvatio je drvenu banderu dalekovoda, koja je izgorjela i srušila se, uslijed čega je došlo do prekida u opskrbi električnom energijom više naselja na području općine Sunja. Drveni stup električne mreže požarom je bio zahvaćen i u mjestu Kostreši Bjelovački, na području općine Donji Kukuruzari i to u nedjelju, 3. ožujka u popodnevnim satima. Stup je u donjem dijelu izgorio i ostao visjeti na električnim kablovima, a sanirali su ga djelatnici nadležne službe.

U subotu, 2. ožujka oko 9.30 sati, u Petrinji je na neutvrđeni način došlo do zapaljenja kompostne mase, koja se nalazila u pvc cijevi uz zid kuće 56-godišnjeg vlasnika. Tom se prilikom vatra proširila na cijeli vanjski zid kuće te je izgorjela fasada, odnosno stiropor, a požar su ugasili petrinjski vatrogasci.

U nedjelju, 3. ožujka oko 11 sati, u Radničkoj ulici u Sisku je 85-godišnja žena u vrtu spaljivala suho granje, a da pri tome nije poduzela potrebne mjere i radnje da ne izazove požar, koji se poljem proširio na posjed 47-godišnjeg vlasnika, gdje je vatra zahvatila sadnice voćaka i raznih stabala. Oštećeni štetu procjenjuje na oko 1000 kuna, a zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara žena će biti prekršajno prijavljena.

Noćas, 4. ožujka oko 00.45 sati u mjestu Bestrma, općina Sunja, izbio je požar na drvenoj kući i gospodarskim objektima 90-godišnje vlasnice. Vatru su ugasili vatrogasci DVD-a Kinjačka, a na mjestu događaja provodi se očevid.

Kako bi smanjili mogućnost izbijanja požara na otvorenim prostorima, podsjećamo na sljedeće:

  • mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodiča i njihovih stupova, da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti,
  • tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
  • spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva­njem vodom, smije napustiti to mjesto;
  • zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću;
  • zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
  • ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here