TIKA donirala 17 računala i 3D printer POU Velika Gorica

Ono što se nekada činilo znanstvenom fantastikom danas postaje stvarnost u POU Velika Gorica! U sklopu zajedničkog projekta TIKA donirala 17 novih računala i 3D printer.

10462

U Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica danas je potpisan ugovor o donaciji i suradnji s Turskom agencijom za suradnju i koordinaciju (TIKA) u sklopu zajedničkog projekta stručnog usavršavanja za osnovno 3D modeliranje i korištenje 3D printera čime je Učilište postalo bogatije za 17 računala i 3D printer.

Ugovor o donaciji i suradnji potpisali su ravnateljica Učilišta Anita Pišković i turski ataše i koordinator TIKA-e Haşim Koç, a uz brojne suradnike potpisivanju ugovora nazočio je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Riječ je o besplatnom programu edukacije koji TIKA prvi put provodi u Hrvatskoj

Edukacija će biti besplatna za 15 polaznika koji će dobiti jedinstvenu priliku upoznati se s tehnologijama koje pomažu u rješavanju modernih tehnoloških izazova. Uz stručno vodstvo predavača iz Ankare naučit će sve potrebne vještine i upoznati se sa sofisticiranom, vrhunskom opremom koja će im omogućiti izradu 3D modela, skeniranje postojeće geometrije i ispis vlastite ideje. Ovo je tehnologija koja će omogućiti nove poslove i znatno unaprijediti postojeće poslovne procese. Provođenje započinje već u prosincu ove godine.

– Ono što se nekada činilo znanstvenom fantastikom danas postaje stvarnost i u našem Učilištu. Ispisivanje predmeta od plastike, metala i drugih materijala postalo je realnost, a 3D modeliranje nova je tehnologija sadašnjosti i budućnosti, tako da će ovaj projekt svakako doprinijeti razvoju obrazovanja i u našem Učilištu, ali i na području cijeloga grada. Također, neposredno će doprinijeti zapošljavanju osoba koje po završetku programa steknu nove kompetencije pa će time utjecati i na tržište rada, poručila je ravnateljica Anita Pišković, na kraju prigodno zahvalivši na turskome jeziku.

Po potpisivanju Ugovora turski ataše i koordinator TIKA-e poželio je sreću budućim polaznicima program te nagovijestio daljnju suradnju.

Ovu hvalevrijednu suradnju kojom su Velikogoričani dobili priliku educirati se o novim tehnologijama i tako postati konkurentniji na tržištu rada pozdravlja i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec:

– Naše Učilište djeluje punih 60 godina i imamo široki spektar programskih područja koja naši sugrađani posjećuju. Ova donacija uvelike će obogatiti ponudu Učilišta, a time i unaprijediti razvojni potencijal Grada.

TIKA u Hrvatskoj

TIKA je razvojna agencija Vlade Republike Turske pri Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske. Djeluje u 59 država u kojima ima 62 ureda, a provodi projekte u više od 150 država svijeta.

TIKA je u Hrvatskoj prisutna od ožujka 2016. godine po stupanju koordinatora g. Haşima Koça na dužnost. Interes TIKA-e za Hrvatsku javio se nakon poplava koje su zahvatile istočnu Hrvatsku u svibnju 2014. godine, kada iz sjedišta u Ankari dolazi delegacija koja posjećuje Gunju. U ovom kratkom vremenskom periodu od svega tri godine, djelovanje TIKA-e u Hrvatskoj značajno je. Pomažu obrazovne, socijalne i kulturno-povijesne projekte.

[srizonfbalbum id=2981]

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime