Topusko se priključilo obilježavanju Dana europske baštine

1364

Integrirani nastavni dan na temu „Cisterciti i Opatija Topusko“ održan je u prostoru parka Opatovina u Topuskom, Narodne knjižnice i čitaonice Topusko i Srednje škole Topusko.
Posebnost ovog nastavnog dana je to što je održan u sklopu obilježavanja Dana europske baštine u Hrvatskoj te su u rad, uz Srednju školu Topusko, uključene brojne druge institucije: Općina Topusko, Turistička zajednica Općine Topusko, Narodna knjižnica i čitaonica Topusko, Društvo Terra banalis, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku, Hrvatski restauratorski zavod, Odjel za kopnenu arheologiju, Državna geodetska uprava, Odjel za katastar Glina te slobodni umjetnik gospodin Antonio Grgić. Cilj je prije svega približiti Topusko kao povijesno-kulturno središte, a sve na ideju i inicijativu Ane Rizmaul, profesorice kulturne baštine:

Prva cistercitska opatija u Hrvatskoj bila je osnovana u Topuskom 1208. godine. Od opatijske crkve do danas se sačuvao portal gotičke crkve, no najnovijim istraživanjima došlo se do gabarita cjelokupnog crkvenog prostora, koji je puno veći od očekivanog i pokriva prostor skoro cijelog parka. Sanja Lončar, predsjednica je društva Terra banalis, koje se uključilo u obilježavanje Dana europske baštine. Na njen prijedlog uključen je u projekt i slobodni umjetnik Antonio Grgić:

Grgić već neko vrijeme smišlja kako odreagirati na prostor parka te će svoju ideju predstaviti na Noći muzeja koja će se početkom sljedeće godine po prvi puta održati i u Topuskom. U priču je uključeno i Ministarstvo kulture preko Konzervatorskog odjela u Sisku. Pročelnica odjela Ivana Miletić Čakširan rekla nam je u kojoj je fazi obnova portala:

Načelniku općine Topusko Ivici Kuzmiću drago je da se Topusko po prvi puta našlo na karti obilježavanja Dana europske baštine u Hrvatskoj, a osim toga, svi prisutni čuli su puno dobrih vijesti vezanih uz portal:

Učenici Srednje škole Topusko prezentirali su glumom kako su živjeli opati, što su pjevali, na koji način su pisali, ali i kuhinju tog vremena. Načelnik Kuzmić imao je priliku kušati dio:

Portal će u parku svakako vremenom sjati sve većim sjajem, a pred stanovnicima Topuskog je sljedeći veliki korak: Noć muzeja u njihovom mjestu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime