Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan te predstavnici triju ovlaštenih tvrtaka za razminiranje potpisali su 6. srpnja ugovore o razminiranju minski sumnjivog područja općina Sunja i Dvor ukupne vrijednosti gotovo 13 milijuna kuna.

Sredstva za financiranje ugovora o razminiranju osigurana su kroz bespovratnu potporu Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Župan Ivo Žinić podsjetio je kako je ovo treća faza razminiranja poljoprivrednih površina. U prvoj fazi, vrijednoj 91,2 milijuna kuna, razminirano 13,4 četvorna kilometra, a u drugoj, vrijednoj 56 milijuna kuna, razminirano je 6,8 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta.

„Danas smo ovdje potpisali ugovore s tri izvođača. To su Istraživač, ugovora u vrijednosti od 5,4 milijuna kuna kojim će se razminirati poljoprivrednu površinu u naselju Kobiljak u općini Dvor, zatim s izvođačem Titan, ugovor vrijedan 4,79 milijuna kuna kojim će se razminirati poljoprivredne površine u naseljima Gradusa Posavska i Brđani Cesta u općini Sunja, dok će treći izvođač COR, s ugovorom vrijednim 2,67 milijuna kuna raditi na razminiranju površina u naseljima Ostojići i Gornji Žirovac u općini Dvor. Ukupna vrijednost ova tri ugovora je 12 milijuna 946 tisuće 394 kune i razminirat će se površina 1,31 jedan kilometara četvornih“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Potpore za promidžbu, organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama u poljoprivredi

Dodao je kako će biti potpisano još tri ugovora gotove iste vrijednosti za razminiranje dodatnih 1,3 četvorna kilometra kojima će u Sisačko – moslavačka županija biti razminirane sve poljoprivredne površine, nakon čega će još preostati razminiranje 62,4 četvorna kilometra šumskog područja.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan osvrnuo se na trenutnu situaciju minski sumnjivih površina u RH.

„Trenutno je u Republici Hrvatskoj još 385,9 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, u osam županija i 55 gradova. Nadamo se, kao što se nada i župan, da ćemo Sisačko-moslavačku županiju uspjeti osloboditi od mina, kao što smo prije par mjeseci uspjeli napraviti s Brodsko-posavskom županijom. Ovim bih putem pozvao naše izvođače da posebno obrate pažnju na sigurnost ljudi, a ono čime se RH, HCR, ali i sve tvrtke i pirotehničari mogu pohvaliti je da u 2017. i dosad u 2018., hvala Bogu, nije bilo nikakvih incidenata u minski sumnjivim prostorima“, istaknuo je Modrušan.

VEZANE VIJESTI
Asfaltirana dionica jedne od posljednjih makadamskih državnih cesta

Naglasio je kako je planirao da razminiranje bude dovršeno do 2026. godine, dok će poljoprivredno zemljište u cijelosti biti razminirati iduće godine. Dodao je kako dinamika razminiranja ovisi o dotoku novca, pa bi, s obzirom na to da kapaciteta za razminiranje u Hrvatskoj ima dovoljno, posao mogao biti završen i prije 2026. do kada je traženo produženje roka.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here