TVRDILI DA MORAJU PROVJERITI NOVČANICE Policija uhvatila muškarce koji su prevarili starije žene

453
Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca starosti 42 i 49 godina zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela prijevare na štetu starijih osoba. 

Naime, sumnja se da je 49-godišnjak s unaprijed stvorenom namjerom stjecanja nepripadne imovinske koristi, 27. veljače 2019. godine telefonom stupio u kontakt s 80-godišnjakinjom koja je, nakon što joj je putem telefona navedeno da je prema pravilima Europske unije potrebno zamijeniti sve kunske novčanice, na kućnoj adresi na području Susedgrada predala sav novac radi navodne zamjene.

Nadalje, isto se tako sumnja se da su 22. srpnja 2019. godine, prema unaprijed stvorenoj namjeri stjecanja nepripadne imovinske koristi,  putem telefona 83-godišnjakinji rekli da će se u narednom periodu mijenjati novčanice te da će zbog velike gužve u bankama zaposlenik banke doći do njezine adrese u Zagrebu na području Susedgrada kako bi preuzeo novac radi zamjene. Budući da je 83-godinjakinja u to povjerovala novac je pripremila te se na ulici, prema prethodnom dogovoru, susrela s osumnjičenim 42-godišnjakom kojem mu ga je predala.
 
Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi 31.900 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici dostavili posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Prijevare na kućnom pragu – savjeti građanima

  • varaju maštovito i bez ikakvog suosjećanja

Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.

Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe:
– spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe,
– samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.
 
Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

Preporuke
•    Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
•    Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
•    Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom,
ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
•    Zatražite na uvid  dokument sa fotografijom ili  službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite
odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog
lanca.
•    Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom , zamolite za
pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.
 
     Suradnja građana i policije
•     Zapamtite izgled osobe.
•     Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
•     Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
•     Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
•     S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime