Tvrtke zapošljavaju više od dvije tisuće stranih radnika, najviše konobara i čistačica

Poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika prije nego što za njega u policiji zatraži dozvolu za boravak i rad mora provjeriti "ima li mogućnost" zaposliti radnika s domaćeg tržišta

335

Prva u zemlji koja je zatražila zeleno svjetlo za zapošljavanje stranaca je upravo turistička branša navodeći da tvrtke traže 2066 stranih radnika od kojih su najpotrebniji konobari i čistačice.

Od ove se godine stranci ne zapošljavaju putem kvota, nego je odluka koga “uvesti”, a kome zaustaviti dolazak prebačena na Zavod za zapošljavanje. Umjesto kvotnog sustava, uveden je tekst tržišta rada, što znači da poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika prije nego što za njega u policiji zatraži dozvolu za boravak i rad mora provjeriti “ima li mogućnost” zaposliti radnika s domaćeg tržišta.

Trenutačno je na burzi nešto manje od 164.000 nezaposlenih. U siječnju je, kažu u HZZ-u, stiglo 206 zahtjeva poslodavaca za provedbu testa tržišta rada kroz koje je zatraženo 2066 radnika.

HZZ tvrdi da test tržišta rada traje najdulje 15 dana i u tom razdoblju državna burza istražuje ima li u evidenciji nezaposlenih osoba koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih upućuje poslodavcu. Poslodavac je u obvezi za svakog upućenog radnika dostaviti povratnu informaciju o ishodu.

Nakon dobivene pozitivne obavijesti, poslodavac u roku od 90 dana može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za radnika iz trećih zemalja. Dosad je, kako kažu iz HZZ-a, riješeno 168 zahtjeva za nešto više od 1000 radnika.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime