U Dvoru obilježena 26. obljetnica akcije “Una 95”

Operacija Una odvijala se 18. i 19. rujna 1995.

408

U subotu, 18. rujna 2021. godine u organizaciji Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” obilježena je 26. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Una 95”. Operacija Una odvijala se 18. i 19. rujna 1995., dakle svega jedan dan.

Visoki američki diplomat zadužen za dovođenje sukobljenih strana u BiH za pregovarački stol zatražio je 17. rujna 1995. od predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana da zauzme Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi, uz obrazloženje da je to potrebno da bi se prisililo Srbe na popuštanje u pregovorima. SAD su, međutim, jasno izrazile da ne žele da hrvatske snage zauzmu i Banju Luku, jer bi to izazvalo nove valove izbjeglica i možda vodilo u totalni rat između Hrvatske i BiH s jedne strane te Srbije s druge strane. “Gospodine predsjedniče, tražim od vas da odete što dalje možete, ali ne uzimajte Banju Luku”, bile su Holbrookeove riječi Tuđmanu, o kojima svjedoči sam Holbrooke u svojoj memoarskoj knjizi.

U akciji Una Gromovi su još jedanput potvrdili svoj golemi borbeni moral i veliku borbenu spremnost jer je u vrlo kratkom roku izveden napad iz pokreta s nasilnim prijelazom preko rijeke. Neprijatelj je spremno dočekao napad hrvatskih postrojbi te je na obali rijeke Une grupirao svoje snage, pripremio i proveo snažnu obranu. Zbog teških uvjeta i složenosti navedene akcije ozlijeđeno je i ranjeno 111 gardista, a dvadeset i šest pripadnika Gromova je izgubilo svoje živote. (Izvor: Monografija 2. gbr Gromovi)

Na svečanoj komemoraciji u povodu 26. obljetnice akcije Una 95 kod spomenika poginulim braniteljima u Dvoru položeni su vijenci i upaljene svijeće, a nazočile su obitelji poginulih branitelja, izaslanstvo Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, Udruga 1. bojne 2. gardijske brigade “Crne mambe”, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda državni tajnik Minstarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane Marija Banožića zamjenik zapovjednika hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i njegov zamjenik Mihael Jurić, izaslanstvo MUP- a, Franjo Juranović, zamjenik načelnika Općine Dvor, načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić sa svojim suradnicima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime