U Kotar šumi odana počast brigadiru Stjepanu Grgcu i stradalim hrvatskim braniteljima

1125

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Kotar šumi na području grada Petrinje 4. kolovoza odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i zapovjedniku 57. brigade Hrvatske vojske „Marijan Celjak”, brigadiru Stjepanu Grgcu.

Grgac, jedan od legendarnih zapovjednika 57. brigade poginuo je na današnji dan 1995. godine u neprijateljskoj zasjedi u Kotar šumi, a na tom je mjestu godinu dana kasnije  otkriven spomenik s njegovim poprsjem i spomen pločom s imenima 10-orice stradalih hrvatskih branitelja u Oluji na ovom području, šestorice pripadnika 57. brigade „Marijan Celjak”, trojice iz 2. gardijske brigade „Grom” i jednog iz 12. domobranske pukovnije.

Uz obitelj pokojnog Stjepana Grgca, kod spomenika su vijence položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Ivan Celjak, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Tatjana Pogarčić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanstvo Grada Petrinje i Općine Lekenik te udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka.

Grgac je od prvog dana sudjelovao u obrani domovine kao pripadnik vojne policije, zatim je prešao u 57. samostalnu bojnu gdje je 1993. godine završio tečaj za zapovjednika bojne. Nakon toga je na Vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio časničku školu kao najbolji u klasi i preuzeo mjesto zapovjednika brigade na kojem je ostao do pogibije.

25 godine kasnije, s puno emocija sin poginulog Stjepana Grgca, Goran Grgac ističe kako mu se na ovaj dan uvijek miješaju osjećaji, isprepliću se osjećaji ponosa i tuge.

– Dan očeve pogibije i pogibije njegovih suboraca emotivno je težak. Ponosan sam na sve što su napravili za ovu državu, na VRO “Oluja”, hvala im za svaki novi dan koji možemo živjeti u slobodnoj Hrvatskoj koju su nam ostavili. Nadam se da ćemo je mi mladi znati čuvati i učiniti još boljom za naraštaje koji dolaze poslije nas.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić bio je ’95-te zapovjednik 78. samostalnog bataljuna i često je surađivao s Grgcom za čiju je pogibiju ustvrdio kako ih je sve potresla. Zadnji njihov susret bio je u šumi Brezovica gdje su, zajedno s tadašnjim zapovjednikom Zbornog područja, planirali i dogovarali zadnje korake, na koji će način biti provedena Oluja.

– “Krećemo u oslobođenje naše zemlje, naše domovine, ali vjerojatno nećemo svi dočekati tu pobjedu” – tom je rečenicom general Basarac završio sastanak uoči Oluje. Nažalost, zapovjednik Stjepan Grgac jedan je od mnogih koji nisu dočekali tu pobjedu. Gubitak zapovjednika izazvao je veliku nevjericu za sve nas, bio je to težak trenutak.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako su se na ovo mjesto došli pokloniti se žrtvi hrvatskih branitelja ovog kraja, 57. Brigade „Marijan Celjak” i njihovom zapovejdniku Stjepanu Grgcu.

– Danas je jedan od onih dana kada se sa zahvalnošću sjećamo ratnih zapovjednika. Duboki naklon hrabroj žrtvi Stjepana Grgca čiji je život završio na prvi dan Oluje u Kotar šumi kraj Petrinje. Poginuo je u žestokoj borbi, kad je sam krenuo naprijed i stradao u neprijateljskoj zasjedi. Na ratni put je krenuo kao dobrovoljac, a završio ga kao brigadir i ratni zapovjednik 57. brigade “Marijan Celjak” Sisak. Na dan kad se posebno zahvaljujemo ratnim zapovjednicima, odajem poštovanje najvišem vojnom dužnosniku koji je poginuo u Oluji i postao simbolom hrabrosti, odvažnosti i požrtvovnosti u obrani svoje zemlje, doma i ljudi.

Uz spomenutog Stjepana Grgca, zapovjednika 57. brigade HV-a „Marijan Celjak”, na području Kotar šume poginuli su i pripadnici ove brigade: narednici Ozren Jalžečić i Miroslav Matleković, časnički namjesnik Željko Pauković, satnik Ivica Plevanč, bojnik Milan Jelić, pripadnici 2. gardijske brigade „Grom”: narednici Vlado Vočanec i Dubravko Bečaj te časnički namjesnik Petar Tukara, kao i pripadnik 12. domobranske pukovnije bojnik Božan Martan.

Molitvu za njih, ali i za sve ostale poginule i nestale hrvatske branitelje je na spomen obilježju u Kotar šumi predvodio vlč. Damir Ceković, župnik petrinjske Župe Preobraženja Gospodnjeg u zajedništvu s trajnim đakonom Vjekoslavom Uvalićem.

[srizonfbalbum id=3256]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime