U Gradskoj vijećnici Grada Kutine danas je održano svečano potpisivanje Ugovora o sufinanciranju projekta i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina“. Projekt se realizira sufinanciranjem iz EU fondova, nacionalnih sredstava i jedinicama lokalne samouprave.

Jedan od najvećih projekata na području grada Kutine, “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina”, vrijedan gotovo 490 milijuna kuna kreće u realizaciju već sljedeće godine, a ugovore za njegovo sufinanciranje potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor tvrtke Moslavina d. o. o. Mijo Šepak.

Ministar Ćorić ustvrdio je kako će ovaj projekt, kada bude završen, podići razinu kvalitete vodno-komunalne infrastrukture u Kutini daleko iznad prosjeka Hrvatske:

Ovim potpisom ugovora odobrili smo sredstva za projekt aglomeracije Kutina koji sam po sebi predstavlja veliku stvar u kontekstu radova koji slijede već početkom slijedeće godine po dovršenju natječaja za izvođenje radova. Ovako koncipirani projekti nose povećanje životnog standarda i kvalitetu života građana na području Sisačko-moslavačke županije što posebno veseli i može služiti kao ogledni primjer za projekte aglomeracije na području Republike Hrvatske, jer dokazuju da se sustavno brine o svim prigradskim naseljima i takva nam rješenja trebaju na čitavom teritoriju državne razine.“

Realizacija ovog projekta omogućit će pristup vodovodnoj mreži 4839 građana te pristup mreži odvodnje 4376 građana. Najveći je to projekt na području grada Kutine u posljednjih 20-ak godina.

“Veliki je ovo projekt i vjerujem da će promijeniti stanje u gradu Kutini po pitanju vodoopskrbe i odvodnje jer je projektom predviđena velika obnova, odnosno izgradnja vodoopskrbe na području grada Kutine, na području naselja koja ovog trena nemaju pitku vodu. Vjerujem da će ovim projektom većina stanovnika Kutine i okolice dobiti pitku vodu, a dobar dio grada i kvalitetnu odvodnju. Zahvaljujem i čestitam svima koji su sudjelovali u ovome projektu”, poručio je župan Žinić.

Investitor i nositelj svih aktivnosti koje će se obavljati u naredne tri godine je tvrtka Moslavina d.o.o., čiji je dirketor Mijo Šepak pojasnio koji će radovi konkretno biti obuhvaćeni projektom:

“Projekt uključuje izgradnju 49 588 m i rekonstrukciju 28 814 m cjevovoda vodoopskrbe, – izgradnju uređaja za kondicioniranje pitke vode Ravnik II – izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje: izgradnju 38 268 m i rekonstrukciju 13 339 m kanalizacijskih kolektora, – nadogradnju UPOV-a Kutina 23 000 ES, III.”

Da je riječ o velikom projektu potvrđuje i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković: „Na radost i zadovoljstvo građana uspješno ste uspjeli pokriti sve komponente iz vodno – komunalne tematike. Realizacija ovog projekta rezultirati će s mogućnošću priključenja gotovo 5 tisuća stanovnika na vodoopskrbnu mrežu i 4,5 tisuća stanovnika na priključenje sustava za odvodnju zajedno sa poslovnim subjektima. Uvjeren sam da smo zajednički napravili jedan uspješan i dobar posao.“

Domaćin, kutinski gradonačelnik Zlatko Babić zahvalio je na suradnji dodavši kako će dati sve od sebe da tijek realizacije projekta ide prema planu:

Mi ćemo kao jedinica lokalne samouprave dati sve od sebe da koordiniramo tijek realizacije samog projekta kako bi rezultirao izuzetnom kvalitetom i u propisanom roku te da u Republici Hrvatskoj budemo primjer dobrog vođenja tehnički složenog projekta kao što je aglomeracija Kutina težak gotovo pola milijarde kuna.”

Završetak radova na modernizaciji cijelog sustava javne vodoopskrbe i odvodnje očekuju se 2023. godine.

AUDIO VIJEST

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here