U Sisku obilježen Dan neovisnosti

362

Vijence su položile i svijeće zapalile obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, izaslanstvo Grada Siska, Općine Lekenik, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Siska, izaslanstva PU sisačko-moslavačke, DORH-a, vojske, Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije te političke stranke. Dan neovisnosti Republike Hrvatske obilježava se 8. listopada u sjećanje na povijesnu odluku Sabora o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ donesenu 1991. godine, čime je Hrvatska postala neovisna država, podsjetio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić: “Ali to su i dani kada je agresor još žešće krenuo napadati hrvatska sela i tih dana i poslije preko 50% županije je bilo okupirano. Naravno, to su i dani kada je stradalo puno i civila, ali i branitelja u obrani. Ali dolaze dani kada su hrvatski branitelji uspjeli zaustaviti napredovanje neprijateljskih snaga. Dana 18. listopada, 10 dana poslije Dana neovisnosti, slavimo i Dan branitelja SMŽ i slavimo jednu veliku pobjedu Hrvatske vojske i policije u Novom Farkašiću, gdje smo uspjeli zaustaviti neprijatelja.”

VEZANE VIJESTI
FOTO Sisak: Grad bez ljudi

To su dani kada se prisjećamo poginulih branitelja, nastavio je Žinić: “Danas smo ovdje na središnjem groblju na Viktorovcu položili vijence i zapalili svijeće u znak svih stradalih hrvatskih branitelja, dragovoljaca, ali i civila koji su poginuli u Domovinskom ratu. Puno je žrtava bilo, preko 580 hrvatskih branitelja i 1500 civilnih žrtava je velika cijena koja je dana za slobodu i neovisnost države Hrvatske. Na današnji dan i Županija, ali i gradska i druge vlasti smo ovdje u zajedništvu da proslavimo 27. obljetnicu neovisnosti i vjerujem da će ta neovisnost koja je tada krenula danas i narednih godina doživjeti punu ljepotu za naše mlade kojima trebamo osigurati budućnost.”

VEZANE VIJESTI
Županija za kulturu izdvojila 2,4 milijuna kuna

Vjerujem da dolazi svjetlija budućnost i da će mladi koji se školuju i žive ovdje i ostati u neovisnoj Hrvatskoj, zaključio je Žinić. Dodajmo kako je molitvu kod Središnjeg križa predvodio policijski kapelan don Ivo Borić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here