U Sisku obilježen Svjetski dan Roma

107

U Sisku je obilježen Svjetski dan Roma 2018. u organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije i Vijeća romske nacionalne manjine grada Siska.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja, a ovaj program je kasnio zbog nedostatka sredstava, rekao je predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije i predsjednik Romskog kulturnog centra Stanoje Nikolić: “Zahvaljujući Gradu, Županiji i nekim donatorima te zahvaljujući Savezu Roma u Republici Hrvatskoj Kali sara, uspjeli smo proslaviti Svjetski dan Roma.” Za ovogodišnju obilježbu pripremljen je bogat program, nastavio je Nikolić: “Imamo djecu iz Osnovne škole Braća Bobetko koja će nam nastupati, tu je i Giovanni Furlan, zatim dva kulturnoumjetnička društva: Tradiciju i Crne bisere. Došlo nam je u goste i kulturnoumjetničko društvo iz Kutine i uz plesni program proslavit ćemo naš dan.”

Među brojnim uzvanicima obilježavanju je nazočio zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak. Županija poduzima određene aktivnosti u cilju osnaženja Roma u zajednici: “Nastojimo osnažiti položaj Roma u svim područjima društvenog života: području gospodarstva, kulture i politike. Sukladno Zakonu o nacionalnim manjinama i drugim propisima podupiremo rad Vijeća romske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije. Također podupiremo i rad udruga Roma. Nastojimo motivirati Rome da kreiraju programe i projekte u cilju razvoja svijesti o značaju obrazovanja. Obrazovanje je temelj budućnosti Roma.”

Na području Sisačko-moslavačke županije ima između 3.000 i 7.000 Roma, a broj je neprecizan zbog velikog broja žitelja koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici romske nacionalne manjine. Upravo se radi na tome da se pripadnici ove nacionalne manjine osvijeste i izjasne se kao Romi, jer to donosi i neke benefite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here