U Sisku održan forum o obrazovanju Roma

402

Program regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj u suradnji s Udrugom za promicanje obrazovanja Roma „Kali Sara“ organizirao je danas u Sisku otvoreni forum o obrazovanju Roma. Na forumu je gostovao i saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je istaknuo kako je u zadnjih nekoliko godina u obrazovanju Roma napravljen veliki pomak, no još uvijek nisu zadovoljni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od 40 tisuća Roma, koliko ih živi u Hrvatskoj, samo ih 29 trenutno studira na sveučilištima. Mali je broj i onih koji završe srednju, pa i osnovnu školu. U obrazovnom sustavu vrlo je važan kontinuitet, a upravo je to problem kod romske nacionalne manjine kojoj je uključivanje u obrazovni sustav veliki izazov, kako za male Rome, tako i za njihove roditelje, a romska zajednica, nažalost, brzo gubi strpljenje i interes te vrlo brzo napušta školovanje, istaknuo je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina gostujući na forumu u Sisku. Bitno je stoga, naglasio je Kajtazi, da svi u društvu rade na osnaživanju svijesti koliko je obrazovanje važno u životu…

TON 

Danas je RH iznad prosjeka u okvirima poštivanja ljudskih i manjinskih prava što je dobro polazište, smatra Kajtazi, za promjene jer 50% romske populacije čine mladi ljudi bez obrazovanja, a samim time i bez perspektive….

TON

Nacionalne strategije za uključivanje Roma, kao i Akcijski plan koji će uskoro revidirati, nisu dovoljni istaknuo je Kajtazi te naglasio kako je poseban problem obrazovanje odraslih Roma.
„Velika mi je želja da se i odraslim Romima omogući obrazovanje, bez plaćanja jer Romi sa svojim socijalnim problemima kasno dolaze do mogućnosti da se posvete školovanju pa je naša obveza da im to omogućimo. To je s druge strane bitno i za državu jer državi nije u cilju imati socijalne slučajeve već školovanu i sposobnu radnu snagu“, zaključio je Kajtazi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here