U Topuskom o zaštiti osoba starije životne dobi

281

U organizaciji Građanske inicijative „Moj grad Sisak“, Općine Topusko i Policijske uprave sisačko-moslavačke u Topuskom je održan edukativno-informativni susret pod nazivom “Zaštita osoba starije životne dobi”. Susret je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor, koja je naglasila da je i na području Topuskog veliki broj starijih osoba: “U značajnom su razvoju socijalne usluge koje pružaju gerontodomaćice i ostalo pomoćno osoblje na terenu osobama starije životne dobi. Iz tog razloga potrebno je da svi oni koji sudjeluju u tom procesu dobiju makar i osnovnu edukaciju kako prepoznati problematiku nasilja u obitelji kada je u pitanju starija osoba i kako se pravovremeno i dovoljno dobro postaviti kako bi se stariju osobu u takvim situacijama zaštitilo. Današnji sudionici dobili su informacije o tome koji su sve servisi podrške dostupni u zajednici. Policijski službenici za prevenciju su također dali svoj doprinos tako što su glasno, jasno i nedvojbeno poslali jasnu poruku kako za nasiljem bilo kakve vrste nema niti potrebe niti opravdanja.” Na susretu je bilo riječi o osobitostima života osoba starije životne dobi, mogućim pojavnim oblicima zapuštanja, zanemarivanja i zlostavljanja, kao i načinima zaštite od iskorištavanja i prijevara, prednostima izvaninstitucionalnih oblika skrbi i slično. O tome se i dalje vrlo malo zna, nastavila je Poredoš Lavor: “Ali čim krenemo u zajedničku interakciju gdje su sudionici pozvani da malo razmisle jesu li se s takvim i sličnim situacijama susretali u svojoj okolini, onda vidimo da je problematika prisutna, ali iz niza pozadinskih razloga kao što su strah, nesigurnost, nepovjerenje u sustav i manjak informacija. Ne prijavljuju navedene situacije već se to prepušta onom narodnom rješavanju u četiri zida. Postoje jasni hodogrami i institucije u zajednici uz podršku civilnog sektora koje mogu djelovati preventivno, ali isto tako kada se nasilje nad starijom osobom dogodi i kada smo svi pozvani da u što većoj mjeri probamo smanjiti nastalu štetu.”

Općina Topusko niz godina surađuje s udrugama na projektima izravno ili neizravno vezanima za starije osobe, potvrdila je zamjenica načelnika Općine Topusko Jelena Roknić: “Provodeći te projekte i stupajući u kontakt sa osobama starije životne dobi došli smo do određenih saznanja da se zlostavljanja događaju. Osobe koje su zlostavljane ne govore o tome i više je to psihološki test za žene koje rade na terenu i nas koji ih kontroliramo da sami zaključimo na osnovu gesta, mimike i slično. Na našem području ih nema puno. Došli smo do saznanja da se uglavnom radi o psihološkom zlostavljanju koje je malo teže dokazati. Surađujemo s Centrom za socijalnu skrb, policijom i svim udrugama koje se bave tom problematikom.”

Roknić je istaknula da su na području Općine Topusko najčešći slučajevi iskorištavanja starijih osoba vezani uz ugovore o doživotnom uzdržavanju i ugovore o dosmrtnom uzdržavanju. Prisutni su iznosili primjere iz osobnog iskustva, a djelatnici Policijske postaje Gvozd ispričali su neke situacije na koje su naišli u svom poslu, a vezano uz nasilje nad starijim osobama.

Na susretu je prezentiran i kratak film koji je na ovu temu snimljen u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here