U Topuskom o zaštiti osoba starije životne dobi

290

U organizaciji Građanske inicijative „Moj grad Sisak“, Općine Topusko i Policijske uprave sisačko-moslavačke u Topuskom je održan edukativno-informativni susret pod nazivom “Zaštita osoba starije životne dobi”. Susret je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor, koja je naglasila da je i na području Topuskog veliki broj starijih osoba: “U značajnom su razvoju socijalne usluge koje pružaju gerontodomaćice i ostalo pomoćno osoblje na terenu osobama starije životne dobi. Iz tog razloga potrebno je da svi oni koji sudjeluju u tom procesu dobiju makar i osnovnu edukaciju kako prepoznati problematiku nasilja u obitelji kada je u pitanju starija osoba i kako se pravovremeno i dovoljno dobro postaviti kako bi se stariju osobu u takvim situacijama zaštitilo. Današnji sudionici dobili su informacije o tome koji su sve servisi podrške dostupni u zajednici. Policijski službenici za prevenciju su također dali svoj doprinos tako što su glasno, jasno i nedvojbeno poslali jasnu poruku kako za nasiljem bilo kakve vrste nema niti potrebe niti opravdanja.” Na susretu je bilo riječi o osobitostima života osoba starije životne dobi, mogućim pojavnim oblicima zapuštanja, zanemarivanja i zlostavljanja, kao i načinima zaštite od iskorištavanja i prijevara, prednostima izvaninstitucionalnih oblika skrbi i slično. O tome se i dalje vrlo malo zna, nastavila je Poredoš Lavor: “Ali čim krenemo u zajedničku interakciju gdje su sudionici pozvani da malo razmisle jesu li se s takvim i sličnim situacijama susretali u svojoj okolini, onda vidimo da je problematika prisutna, ali iz niza pozadinskih razloga kao što su strah, nesigurnost, nepovjerenje u sustav i manjak informacija. Ne prijavljuju navedene situacije već se to prepušta onom narodnom rješavanju u četiri zida. Postoje jasni hodogrami i institucije u zajednici uz podršku civilnog sektora koje mogu djelovati preventivno, ali isto tako kada se nasilje nad starijom osobom dogodi i kada smo svi pozvani da u što većoj mjeri probamo smanjiti nastalu štetu.”

VEZANE VIJESTI
U četvrtak bez struje dijelovi Siska, Petrinje i Topuskog

Općina Topusko niz godina surađuje s udrugama na projektima izravno ili neizravno vezanima za starije osobe, potvrdila je zamjenica načelnika Općine Topusko Jelena Roknić: “Provodeći te projekte i stupajući u kontakt sa osobama starije životne dobi došli smo do određenih saznanja da se zlostavljanja događaju. Osobe koje su zlostavljane ne govore o tome i više je to psihološki test za žene koje rade na terenu i nas koji ih kontroliramo da sami zaključimo na osnovu gesta, mimike i slično. Na našem području ih nema puno. Došli smo do saznanja da se uglavnom radi o psihološkom zlostavljanju koje je malo teže dokazati. Surađujemo s Centrom za socijalnu skrb, policijom i svim udrugama koje se bave tom problematikom.”

VEZANE VIJESTI
Obilježena tužna obljetnica pogibije Pere Perčevića

Roknić je istaknula da su na području Općine Topusko najčešći slučajevi iskorištavanja starijih osoba vezani uz ugovore o doživotnom uzdržavanju i ugovore o dosmrtnom uzdržavanju. Prisutni su iznosili primjere iz osobnog iskustva, a djelatnici Policijske postaje Gvozd ispričali su neke situacije na koje su naišli u svom poslu, a vezano uz nasilje nad starijim osobama.

Na susretu je prezentiran i kratak film koji je na ovu temu snimljen u Sisačko-moslavačkoj županiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here