U Viduševcu održana edukacija građana za katastarsku izmjeru

711

Državna geodetska uprava zajmom Svjetske banke osigurala je sredstva za katastarsku izmjeru katastarske općine Viduševac i katastarske općine Dvorišće. U Viduševcu je sinoć okupljen zbor građana održana edukacija na kojoj je građanima objašnjeno njihove zadaće, što moraju i na koji način obilježiti svoje katastarske čestice, kazao je ravnatelj državne geodetske uprave Damir Šantek:

“Svi su vlasnici nekih nekretnina i njima je na besplatan način osigurana geodetska međna oznaka gdje oni moraju pokazati gdje je njihova međa, staviti geodetsku oznaku na među i onda će geodeti i geodetske firme doći na to područje i izmjeriti tu parcelu – katastarsku česticu i nakon toga će sudska komisija zajedno sa katastarskom komisijom uskladiti te podatke i imat će podatke na jednom mjestu o katastru, u zemljišnoj knjizi i stvarno na terenu – sve će štimati. Bilo kakva daljnja investicija, daljnja gradnja te kuće ili nekretnine vlasništvo će biti riješeno. Ono što je prednost ovdje kod ovih katastarskih izmjera u odnosu na bilo koje druge geodetske elaborate je to da danas jednostavnom izjavom svjedoka, stranke i jedne i druge, zemljište se prepisuje na onu stranku koja stvarno to koristi”.

Projekt je vrijedan 3 milijuna 600 tisuća kuna, a financiran je zajmom Svjetske banke preko Državne geodetska uprava, a područje grada Gline nema udio u pokrivanju troškova kao područje od posebne državne skrbi. Građani su saznali detalje ovog projekta:

VEZANE VIJESTI
Kreće izmjera poljoprivrednog zemljišta na području općine Jasenovac

“U sljedećih 13 mjeseci na koji način će te geodetske ekipe (njih 50 geodetskih inženjera) koji će doći mjeriti sav ovaj teren. Na koji način će taj teren biti izmjeren i kad oni moraju biti na svojem terenu. Viduševac je podijeljen, ne znam sad na pamet, mislim da je u devet zona, svaka zona će biti određena datumom kad se moraju doći na lice mjesta i pokazat svoju među. Ovdje je čak nadzor geodetske firme koja radi nadzor na stručnim geodetskim poslovima, tako da ne bi smjelo biti nikakvih poteškoća. Mi smo inače kao geodetska uprava napravili 400 katastarskih izmjera na području cijele Hrvatske u zadnjih 10 godina, tako da nije ovo prvi posao ali je ovo prvi posao ovako velikog značaja gdje država ulaže sredstva u područje grada Gline”.

Šantek je najavio i daljnje radove u budućnosti:

VEZANE VIJESTI
Portal Katastar.hr pušten u rad

“Sljedeće godine u proračuu planiramo, ne samo za Glinu nego i za šire područje Hrvatske,  povezati ovaj prsten tako da završimo taj dio glavne ceste koja ide prema Glini. To je sigurno prednost za gospodarski razvoj, a znate i sami da na ovom našem području treba ići brza cesta Sisak-Karlovac, a sigurno će proći kroz ovo područje, a budu li rješeni imovinsko-pravni poslovi prije će proći”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here