Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije u Zrin, na području općine Dvor, obilježena je 75. godišnjica stradanja stanovnika Zrina.
Naime, Zrin je mjesto tragičnog događaja iz drugog svjetskog rata kada je, zbog nepodupiranja partizanske vlasti, 9. i 10. rujna 1943. godine naselje spaljeno, a velik dio stanovnika pobijen pod izlikom optužbe za fašizam, dok su preživjeli stanovnici protjerani iz svojih domova i naseljeni na području Slavonije, a sva imovina im je konfiscirana.
Crkva Našašća Svetog Križa je spaljena do temelja. Zločin bi ostao u zaboravu da nije vrijednih udruga i crkve koji svake godine organiziraju hodočašće u Zrin na spomen žrtvama ovog zločina.

VEZANE VIJESTI
Polaznici Ratne škole na tradicionalnom studijskom putovanju u SMŽ

Fotografija FotoBanovina.

Ovogodišnje obilježavanje započela je Mimohodom hrvatske časti, a pokraj mjesta srušene župne crkve Našašća Svetog Križa krčki biskup Ivica Petanjak blagoslovio je temelje nove crkve te u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem predvodio misno slavlje.

Fotografija FotoBanovina.

 

Da se na Zrinu 1943. godine dogodio zločin nad zločinima ispričao je jedan od preživjelih Zrinjana Andrija Feketić:” Veliko veselje nastalo je 1941. godine kada je došla Nezavisna Država Hrvatska, na svakoj kući je vijorila hrvatska zastava. To zadovoljstvo trajalo je sve do 1943. godine dok Narodna oslobodilačka vojska nije počinila genocid i mjesto uništila do temelja. Uvijek se pitamo kakva je to bila vojska koja je mogla uništiti ovakvo povijesno mjesto te kako do danas nitko za to nije odgovarao”.

VEZANE VIJESTI
500 tisuća kuna potpora obrtnicima i poduzetnicima s područja SMŽ

Fotografija FotoBanovina.

“Uvijek moramo govoriti istinu o svom narodu i ne dozvoliti da se zaboravi ono što se dogodilo hrvatskom narodu”, rekao je sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je nazočio obilježavanju u Zrinu te dodao:
“Doista mi je drago da ste se došli pokloniti nedužnim žrtvama hrvatskog naroda koji su ubijeni i protjerani samo zato što su bili Hrvati i katolici, što su voljeli svoju državu i svoj dom. Protjerani Zrinjani 75 godina nisu smjeli dolaziti ovdje sve do pobjedničke vojno redarstvene operacije “Oluja” kada je oslobođen ovaj kraj”.

Fotografija FotoBanovina.

Svoje zadovoljstvo što je prisutan ovoj svečanosti posebno je istaknuo ministar državne imovine Goran Marić: “Ovdje u rodnom mjestu Nikole Šubića Zrinskog zavjetovane ubojice spalile su do temelja Zrin. Oni su vatrenim oružjem i masovnim klanjem ubili više od 300 mještana, ali nisu uspjeli zatrti Zrin.
Razlozi ubojica navedeni su kako stanovnici nisu bili spremni surađivati s narodno oslobodilačkom pokretom. Dakle, skromni hrvatski ratari i stočari nisu bili spremni ubijati i klati svoju rodbinu i svoj narod. Presuda koju su dobili bila je da im se oduzme sva imovina te da ih se protjera i doživotno zabrani povratak na svoje, na svoju pradjedovinu u Zrin”.

VEZANE VIJESTI
Povodom svog Dana umirovljenici zaplesali i zapjevali

Fotografija FotoBanovina.

Nakon završetka misnog slavlja, komemoracije te polaganja vijenaca i paljenja svijeća, obilježavanje je završeno druženjem svih hodočasnika.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here