U Zrinu obilježena 78. obljetnica stradanja Hrvata

Velik broj ljudi okupio se s ciljem da se strašan zločin ne zaboravi

173

U Zrinu, na području općine Dvor, održana je komemoracija stradalim Zrinjanima.

Sjećanje na stradale Zrinjane započelo je molitvom kod križa i mimohodom do crkve Našašća Svetog Križa, gdje je misno slavlje predvodio porečko-pulski biskup Ivan Milovan u zajedništvu s krčkim biskupom Ivicom Petanjkom i sisačkim biskupom Vladom Košićem.

Nakon misnog slavlja održana je komemoracija stradalim Zrinjanima, uz odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te kratkim obraćanjem uzvanika. Među njima je bio i župan Sisačko-moslavačke županije kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Celjak:

“Prisjećajući se žrtve Hrvata iz Drugog svjetskog rata ne potičemo mržnju, ne potičemo osvetu, ali se potičemo međusobno da nikada ne zaboravimo i da uložimo svu energiju i znanje da se takav zločin više nikada ne ponovi. Mons. Vlado Košić spomenuo je da je Zrin izgubio dušu. Ubijanjem Hrvata, oduzimanjem zemlje došlo je do raseljavanja Zrinjana po cijelom svijetu i time je Zrin uistinu izgubio dušu. Na svima nama je da tu dušu vratimo Zrinu. Dragi potomci Zrinjana, čestitam vam i hvala vam! Čestitam vam na tome što ste pronašli snagu i što danas od nekih drugih otkupljete zemlju vaših predaka koja je po pravdi vaša i hvala vam što Zrinu vraćate dušu.”

Zrin je mjesto tragičnog događaja iz drugog svjetskog rata kada je, zbog nepodupiranja partizanske vlasti, 9. i 10. rujna 1943. godine naselje spaljeno, a velik dio stanovnika pobijen pod izlikom optužbe za fašizam, dok su preživjeli stanovnici protjerani iz svojih domova i naseljeni na području Slavonije, a sva imovina im je konfiscirana.

Crkva Našašća Svetog Križa je spaljena do temelja. Zločin bi ostao u zaboravu da nije vrijednih udruga i crkve koji svake godine organiziraju hodočašće u Zrin na spomen žrtvama ovog zločina.

Sedamdeset i osmoj obljetnici stradanja Zrinjana nazočili su i izaslanik ministra obrane pukovnik Ivan Radić, saborska zastupnica Marijana Petir, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Hrvatskog žrtvoslovnog društva te hrvatskih domobranskih udruga.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime