UDRUŽENA OPORBA U SKUPŠTINI SMŽ: “Dosta nam je obmana vladajućih!”

577

Udružena oporba MOST-a, HSS-a, SDP-a, HSP-a, HDRS-a, SDA-a u Skupštini Sisačko-moslavačke županije održala je danas, 10. siječnja, konferenciju za medije na kojoj su čelnici stranaka izrazili svoje nezadovoljstvo situacijom u Županiji, konkretno situacijom u kojoj se našla Rafinerija Sisak, zatim, kako navode, “nezakonitim planiranjem prihoda od koncesija u Proračunu Sisačko-moslavačke županije i raspoređivanjem istog iako su koncesije ukinute zakonom” te “neisplatom potpora poljoprivrednicima u Sisačko-moslavačkoj županiji”.

“Postavlja se pitanje zašto Vlada na čelu s HDZ-om uništava strateški bitne kompanije u Hrvatskoj i do kada će regionalna i lokalna politika vođena HDZ-om to podržavati? Postavljamo pitanje je li bitnija pozicija u HDZ-u ili sudbina 600 radnika Rafinerije?”, obrušio se na vladajuće predsjednik Županijskog SDP-a Nikola Domitrović, pitajući se kome je u interesu oslabiti gospodarstvo u Republici Hrvatskoj, posebice u Sisačko-moslavačkoj županiji te zašto se štiti interes Mađarske nad interesom Hrvatske, što Hrvatsku stavlja u nepovoljan položaj ovisnosti o Mađarima.

Petar Ćosić iz Mosta nezavisnih lista osvrnuo se pak na, kako navodi, nezakonito planiranje prihoda od koncesija u Proračunu Sisačko-moslavačke županije i raspoređivanje istog iako su koncesije ukinute zakonom:

“Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je 31. listopada 2018. godine usvojen u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, više ne postoje koncesije niti koncesijske naknade koje su koncesionari, dakle privatne zdravstvene ustanove i ordinacije, uplaćivali Županiji. Tri tjedna nakon usvajanja Zakona na Županijskoj skupštini je usvojen Proračun u kojem više nema koncesija, a naša Županija donosi Proračun u kojem se na nezakonit način predviđa jedna nova prihodovna stavka od koncesija u iznosu od 1,5 milijuna kuna, ali ta je stavka stavljena kao prihodovna za financiranje uprava domova zdravlja. U čemu je zapravo problem? Problem je kod kreiranja proračuna za 2019. godinu jer su župan i Upravni odjel za zdravstvo morali znati da će njihova stranka ukinuti koncesije”, istaknuo je Ćosić napominjući kako na pitanje o daljnjoj sudbini koncesionara na Sjednici nije dobio odgovor.

Nezadovoljstvo neisplatom potpora poljoprivrednicima u Sisačko-moslavačkoj županiji iskazao je u ime Kluba vijećnika HSS-HSP-a Mijo Latin:

“Potpore iz 2017. godine, koje su prema odluci koju je donijela Županijska skupština na županov prijedlog, u iznosu od 3 milijuna i 384 tisuće kuna trebale biti isplaćene do kraja 2018. godine – nisu isplaćene. Iznos od milijun i 911 tisuća kuna župan je prebacio na ovu godinu i do dana današnjeg ga na kapaljku isplaćuje.”

Anđelko Hrupački se ispred Kluba vijećnika HDRS-Reformisti-Nezavisnih osvrnuo na naplatu cestarine za autocestu Zagreb-Sisak:

“Kad sagledamo sve koji tu autocestu koriste, samo ju naša županija, odnosno građani plaćaju. Najveću korist ima grad Velika Gorica i pitam se zašto? Tko je tamo organizator toga? Svi sve besplatno koriste, samo mi plaćamo!”

Ove navode Udružene oporbe MOST-a, HSS-a, SDP-a, HSP-a, HDRS-a, SDA-a u Skupštini Sisačko-moslavačke županije komentirao je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, osvrnuvši se najprije na problematiku oko Rafinerije:

“Rafinerija nafte Sisak je kompanija koja je od interesa ne samo za našu županiju nego od interesa za cijelu Republiku Hrvatsku. Nažalost prodajom INA-e i stjecanjem vlasništva od strane mađarskog MOL-a upravljačka prava i upravljanje su pripali Mađarima i oni su donijeli neke strateške odluke. Nažalost, posljednjih desetaka godina u Rafineriju se nije ulagalo, a tehnologija i u proizvodnji i preradi nafte daleko je otišla naprijed i sadašnji sustavi proizvodnje više nisu na razini rentabilnosti. Ipak, 600-tinjak ljudi koji rade u Rafineriji i dalje bi trebalo biti zaposleno, no ne mogu odgovoriti u kojem dijelu, dali u preradi ili negdje drugdje”, poručio je Žinić potom se osvrnuvši na zdravstveni sustav:

“Sisačka bolnica dr. Ivo Pedišić nije izgubila status županijske bolnice, kao što vidite u toj bolnici i dalje unapređujemo sustav zdravstvene zaštite dobavom novih aparata, uređaja za dijagnostiku, a radimo i na najvećem projektu do sada- izgradnji središnjeg paviljona. U županijskom proračunu su predviđena određena sredstva što se tiče koncesijske naknade. Kada je proračun donašan, novi zakon još nije bio na snazi, on stupa na snagu 01. siječnja, dok je početak provedbe ovog zakona određen za 1. lipnja. Doktori koncesionari dakle i dalje uplaćuju koncesiju pa će biti određenih prihoda.”

Župan Žinić se osvrnuo i na optužbe oko neisplate poticaja u poljoprivredi:

“Točno je da smo imali teškoća u isplaćivanju poticaja i u prošloj godini isplatili smo otprilike milijun i 200.000 kuna. Ovih dana isplaćeno je dodatnih milijun kuna, a ostalo je još oko milijun kuna koji će biti isplaćen do kraja ovog mjeseca. Slažem se da je to možda moglo biti ranije, međutim zbog financijske situacije koju smo imali, nismo mogli ranije isplatiti novac, no poticaje smo isplatili u roku koji je određen Odlukom o dodjeli poticaja”, zaključio je Žinić na navode Udružene oporbe MOST-a, HSS-a, SDP-a, HSP-a, HDRS-a, SDA-a u Skupštini Sisačko-moslavačke županije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here