Ukrajincima hrvatski jezik glavna prepreka za rad u struci i ostvarivanje prava

159

Godinu dana nakon ruskog napada na Ukrajinu u Hrvatsku je ušlo oko 22 tisuća Ukrajinaca, svaki sa svojom sudbinom, a najčešći im je problem nedovoljno poznavanje jezika, što im uzrokuje probleme u ostvarivanju prava te nemogućnost rada u struci.

Proces integracije ukrajinskih prognanika u Hrvatskoj nije nešto što se događa preko noći, to je proces koji će trajati, rekla je Hini predsjednica Ukrajinske zajednice grada Zagreba Marija Meleško.

“Među najčešćim problemima o kojima čujemo u neprestanoj komunikaciji s našim prognanicima jest nedovoljno poznavanje jezika”, kaže Meleško.

Iako su nam, kaže, jezici vrlo slični, nepoznavanje jezika stvara probleme, od nesnalaženja kod liječnika, ostvarivanja prava koja im je osigurala država do nemogućnosti zapošljavanja u struci.

Ukrajinci u Hrvatskoj uglavnom koriste prava koja im jamči država, no prethodno moraju doći do informacije o tim pravima i potom se snaći kako ih ostvariti, kaže Meleško.

Preko HZZ-a zaposleno 968 osoba

U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nalazi se trenutno 612 osoba u statusu privremene zaštite, a od uvođenja tog statusa posredovanjem Zavoda zaposleno je 968 osoba.

Među ljudima koji su došli u Hrvatsku oko 70 posto je visokoobrazovanih. Tu su i brojni liječnici, no Maleško nema saznanja je li dosad netko zaposlen u struci, iako ima onih koji su pokrenuli postupak priznavanja diplome, kao prvi korak.

“Imamo liječnike koji obavljaju niže kvalificirane poslove, pedagoge, psihologe, visokoobrazovane ljude koji ne mogu naći odgovarajuće radno mjesto jer ne poznaju jezik na razini B2”. Problem su i visoki troškovi postupka priznavanja kvalifikacija, za sudske tumače i prijevode potrebne dokumentacije.

Medicinske sestre rade kao čistačice ili njegovateljice

Meleško kaže kako visokoobrazovane spašava online rad, no u dugim situacijama uglavnom moraju raditi ispod svojih kvalifikacija i za manju plaću.

Često se radi o fizičkim poslovima, a primjerice medicinska sestra radi kao čistačica ili njegovateljica jer prethodno mora naučiti jezik i potvrditi svoju diplomu.

Dio njih razmišlja i o odlasku u druge zemlje gdje im je situacija povoljnija, a prije svega je riječ o medicinskom osoblju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime