Upitna sudbina centra za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije

708

Izmjene i dopune Plana gospodarenja otpadom, koje je Vlada donijela krajem travnja, donijele su probleme Zagrebačkoj županiji, koja je posljednjih sedam godina uspješno radila na izgradnji Županijskog centra za gospodarenje otpadom. Podsjetimo, Vlada je odobrila dio regionalnih, a dio županijskih centara, no ne i zagrebački, koji je već imao spremnu i lokaciju. O ovom problemu bilo je riječi i na današnjoj Županijskoj skupštini, a župan Stjepan Kožić vijećnike je izvjestio o jučerašnjem sastanku s nadležnim ministrom Mihaelom Zmajlovićem.

 

Ukoliko će se raditi regionalni centar za zbrinjavanje otpada, lokacija Tarno na području Ivanić-Grada otpada. Naime, lokalna uprava pri potpisivanju sporazuma pristala je na ovu lokaciju isključivo ako će se graditi županijski centar. Na ovo rješenje su, nakon inicijalnog protivljenja, pristali i građani.

 

Na vijećnički upit hoće li se onda ići na jeftiniju varijantu, regionalni centar kojega će financijski poduprijeti i fondovi Europske unije, kao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, umjesto županijskog centra, kojega bi morali financirati sami, župan je poručio da ne vjeruje da je istina da ne mogu dobiti subvenciju za gradnju županijskog centra. “Kako Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Istarska i Primorsko-goranska županija mogu imati županijski centar i njihovo financiranje nije upitno, a naše jest, iako smo puno veći?” –pitao se Kožić zaključivši kako očito resorno Ministarstvo želi otpad iz cijele regije smjestiti upravo u Zagrebačku županiju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime