Uručeno 17 ugovora za sufinanciranje školskih obroka djece u riziku od siromaštva

124
27.06.2022., Zagreb - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne poltike Marin Piletic svecano je urucio ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz Poziva "Osiguravanje skolske prehrane za djecu u riziku od siromastva" Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić uručio je danas predstavnicima gradova i županija 17 ugovora vrijednih više od 14,6 milijuna kuna kojima će se u idućoj školskoj godini u više od 200 osnovnih škola osigurati dnevni školski obrok za djecu u riziku od siromaštva.

“Ovo je godišnja redovna aktivnost ministarstva još 2015. godine i mi smo za sljedeću školsku godinu 2022./2023. predvidjeli 30 milijuna kuna upravo za ovu namjeru”, rekao je Piletić.

Potpisani su ugovori sa 17 korisnika, kojima će biti osigurani školski obroci za 14.500 djece u riziku od siromaštva, a isto će biti učinjeno s ostatkom osnivača osnovnih škola. Ministar vjeruje da će za cijelu sljedeću školsku godinu potrošiti predviđenih 30 milijuna kuna pa se kroz tjedan ili dva mogu očekivati novi ugovori.

Sredstva koja su se do sada dodjeljivala preko Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), naredne godine će se se izdvajati kroz Europski socijalni fond plus. Predviđena je alokacija od nešto više od 35 milijuna eura kako bi se navedena aktivnost nastavila financirati do 2027.

Piletić je istaknuo kako jedinice lokalne samouprave također dodatno financiraju te aktivnosti koje će u idućoj školskoj godini obuhvatiti oko 30.000 djece koja su u riziku od siromaštva.

Govoreći o djeci u riziku od siromaštva, a ministar je istaknuo kako zasad imaju samo podatke iz 2020. kada je postotak takve djece pao na 16,8 posto, što je nešto niže od europskog prosjeka od 21 posto.

“Stopa siromaštva najveća je u slavonskim županijama zbog poznatih razloga, ali upravo zbog toga što djece u riziku od siromaštva ima na području čitave Hrvatske, pa i onim razvijenijim krajevima, cilj nam je da osnivači s područja čitave Hrvatske budu mogući korisnici sredstava u sljedećem programskom razdoblju”, rekao je Piletić.

Ugovore je u ponedjeljak potpisalo sedam županija: Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska, Koprivničko-križevačka, Brodsko-posavska i 10 gradova: Slavonski Brod, Vukovar, Bjelovar, Križevci, Zadar, Čakovec, Vinkovci, Šibenik, Makarska, Virovitica.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić zahvalio se u ime svih predstavnika i rekao kako je njegova županija potpisala ugovor od 980.000 kuna za besplatni školski obrok za 969 djece u 21 školi, što neće biti dovoljno za svu djecu iz obitelji težeg imovinskog stanja, pa je Županija osigurala dodatnih 350.000 kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime