Uspješnim i nadarenim učenicima podijeljene nagrade i priznanja

151

Godišnje nagrade Zaklade Iskra za nadarenu djecu te priznanja i nagrade najuspješnijim učenicima osnovnih i srednjih škola Sisačko-moslavačke županije svečano je podijelio župan Ivo Žinić u prostoru HGK Županijske komore Sisak.

Ukupno je nagrađeno 60 učenika zajedno s njihovim mentorima u četiri kategorije: društveno-humanističko području, prirodoslovno-matematičko i tehničko područje, glazbeno-umjetničko te područje sporta. Dobitnica nagrade iz društveno-humanističkog područja je maturantica srednje škole Viktorovac Mija Slunjski koja je nagradu dobila za svoj roman Duh sisačke kule.

“Ja sam napisala roman još za vrijeme osnovne škole, no kroz cijeli proces to je uspjelo doći na realizaciju u mom drugom razredu srednje. Roman je baziran na povijesno društvenom životu Siska i govori o našem, mogu komotno reći, sisačkom ponosu u starom gradu. Sama ideja nastala je spontano, kao što, vjerujem, sve ideje dolaze za bilo kakve priče, za bilo kakve umjetnike. Ideje nikada ne mogu doći na silu, uvijek dođu spontano, a roman govori o starome gradu i o tajanstvenom duhu iz prošlosti koji se pojavio u starome gradu. Počašćena sam s nagradom i drago mi je što smo svi mi dobitnici prepoznati u našem radu. Vjerujem da ćemo se svi i dalje truditi, a moje pisanje će definitivno još ići dalje. Uvijek planiram ići dalje i vidjeti do kuda moje granice idu”.

Učenicima je čestitao sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te istaknuo da se županija ponosi ovim uspješnim mladim ljudima i da se nadaju da će biti primjer kojeg će sljediti drugi.

VEZANE VIJESTI
FOTO U Petrinji održana prezentacija edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ

“Mladi naši učenici pokazuju izuzetna znanja na svim tim natjecanjima. Oni koji su postigli izvrsne rezultate dobit ovogodišnju nagradu, nije ona velika, ali na neki način je motiv ostalima da prate one najbolje. Želimo potaknuti njihove vrline i sposobnosti koje imaju i na neki način želimo da naši učenici budu izvrsni u određenim područjima. To je bitno za napredak društva, pa evo s te strane ove simbolične nagrade vjerujem da će doprinijeti da se i oni još više angažiraju i aktiviraju. Kroz Zakladu Iskra dodijeljujemo iznose od pet tisuća kuna za one najnadarenije, njih ima 19 ove godine, a ove nagrade koje su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto na državnim natjecanjima ima 30 učenika.”

Najtalentiranije i najangažiranije učenike županija nagrađuje novčanim nagradama od pet tisuća kuna, a svakog učenika, osvajača prvog, drugog ili trećeg mjesta na državnom natjecanju, poklon bonom od 1 000 kuna, a poklon bon jednake vrijednosti ide i njihovim mentorima, koji su isto tako zaslužni za uspjeh učenika. Grupna natjecanja županija nagrađuje poklon bonom od 5 000 kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here