Uspješno održan Treći festival žganaca u Gredi Sunjskoj

834

Treći hrvatski festival žganaca u Gredi Sunjskoj uspješno je održan 11. travnja. Na revijalnom natjecanju brojnih novinarskih ekipa u pripremi žganaca na tradicijski način uz pomoć lokalnih domaćica, festival žganaca je ove godine ponudio bogat kulturno-umjetnički, glazbeni i gastroprogram (žganci s tridesetak vrsta priloga, domaći suhomesnati proizvodi, slastice sunjskog kraja). Novinari i posjetitelji i ove godine mogli su razgledati autohtone posavske čardake, provozati se posavskom kočijom, vidjeti slapove rijeke Sunje i jedinstvenog posavskoga konja. Prisutne je u ime glavnog organizatora KUD-a „Seljačka sloga“ iz Grede Sunjske pozdravio predsjednik KUD-a Zvonko Dumbović.
“Dolazak gostiju iz čitave Republike Hrvatske na Festival žganaca u Gredu Sunjsku za Općinu Sunja znači mnogo. Ova žgancijada važna je za promociju ovoga posavskog sela i cijele Općine Sunja. Iza nas je treća žgancijada, a vjerujem da će četvrta i svaka iduća biti bolja od prethodne”, izjavio je Dumbović.
U programu su prisustvovali i načelnik Općine Sunja Grga Dragičević, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sunja Dalibor Medved, zamjenica sisačko-moslavačkog župana Anita Sinjeri Ibrišević, brojne udruge, pojedinci i posjetitelji koji su uveličali program.
“Sisačko- moslavačka županija manifestacije poput Festivala žganaca u Gredi Sunjskoj smatra iznimno važnima zato što one djeluju u svrhu očuvanja tradicije, baštine, kulture i narodnih običaja. Ovdje smo imali priliku vidjeti smotru folklora i upoznati se s narodnim nošnjama ovoga kraja koje su posebne i autentične. Posebno mi je drago da ljudi koji su sudjelovali u organizaciji ovog događaja čuvaju ono što je važno svim narodima- njihova prošlost i tradicija, jer bez čuvanja prošlosti nema ni budućnosti. Iz tih razloga zahvaljujem svim organizatorima i sponzorima i zato će SMŽ i dalje sudjelovati kao supokrovitelj ovakvih manifestacija.”, rekla je Sinjeri Ibrišević.
Novost ovogodišnjeg izdanja je u tome što su se uz domaće kuharice i kulturno-umjetnička društva predstavili i entuzijasti iz Hrvatskog Zagorja i iz Sela kraj Siska. Tako je uz organizatora, KUD „Seljačka sloga“ iz Grede Sunjske i uz KUD „Sunjanka“ iz Sunje, pjesme i plesove svoga kraja predstavio i KUD „Radost“ iz Sela i „Kupljenovo“ iz Kupljenova.
Višnja Džakula, predsjednica Turističke udruge Sunja pojasnila je kako je u četiri godine djelovanja Turistička udruga Sunja pokrenula niz projekata raspoređenih kroz cijelu godinu. “Među prvima je bio Festival žganaca u Gredi Sunjskoj, potom prvosvibanjska biciklijada ulicama Sunje, prošle godine pokrenuta je ribička fišijada u Crkvenom Boku, a tu je i tradicionalni sajam zadrugarstva, obrta i turizma koji se održava sredinom srpnja uz Dane Općine Sunja i uz državnu konjogojsku izložbu. Krajem godine održava se manifestacija „Dani Svena Laste – sjećanje na branitelje Sunje“. Kroz sve te manifestacije nastojali smo pokazati potencijale koje Sunja ima ne bi li pokrenuli turizam kao važnu djelatnost koja je u Sunji još nedovoljno razvijena. 10. travnja u Sunji je osnovano i Društvo hrvatsko-norveškog prijateljstva, a na otvaranju je bio i veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Henrik Ofstad. Vjerujemo da će i ta suradnja pokrenuti neke nove procese u našoj općini.”, istaknula je Džakula.
U sklopu Festivala žganaca održana je i stručna tribina Lokalne akcijska grupa Une i LEADER programa za koju je najzaslužnija predsjednica udruge i načelnica susjedne Općine Majur Klementina Karanović koja je ovom prilikompredstavila i mogućnosti koje nude europski fondovi.
“LAG Una obuhvaća četiri općine i grad Hrvatsku Kostajnicu, među njima i Općinu Sunju u kojoj je i Greda Sunjska. Prepoznali smo radi KUD-a „Seljačka sloga“ Greda Sunjska i ovaj njihov projekt žgancijade i odlučili im pomoći s obzirom da smo korisnici europskih sredstava kroz IPARD programa kroz mjeru 202, namijenjen poticanju ruralnog razvoja. Suorganizirali smo ovu žgancijadu na način da smo organizirali tribinu „Žganci, potencijal i pokretač ruralnog razvoja“. Danas smo kroz predstavljanje samog LAG-a predstavili i mogućnosti koje nude europski fondovi. Predstavili su se i poljoprivrednici proizvode nešto drukčije. Smatramo da upravo žganci u budućnosti mogli biti to nešto po čemu bi ovaj kraj mogao biti prepoznatljiv.”, kazala je Karanović.
U sklopu Festivala žganaca i ove su godine iskušani brojni zanimljivi recepti. Posjetitelji su tako uz tradicionalne žgance s kiselim zeljem, vrhnjem, špekom mogli kušati i žgance sa suhim šaranom, hladnim grahom, vrganjima te brojne druge kombinacije, a program je trajao dugo u noć, za što se pobrinuo bend Nove dimenzije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime