Usvojen proračun, građani Petrinje bi iz njega trebali profitirati

Nakon maratonske sjednice proračun Grada Petrinje usvojen s 19 glasova za i jednim protiv

360

Petrinjski su gradski vijećnici 10. prosinca na 18. sjednici Gradskog vijeća usvojili Proračun za 2019. godinu koji iznosi 385 milijuna i 725 tisuća kuna. Obrazlažući predloženi proračun, privremena pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu potraživanja Ivana Kordić pojasnila je koji su noviteti pri njegovom sastavljanju.

„Prvi puta vam je u materijalima jedan prikaz proračuna koji je rađen na temelju okružnice Ministarstva financija, znači njihove upute kako izraditi Proračun i koji se sastoji od toga da se račun prihoda i rashoda planira prema ekonomskoj klasifikaciji, izvorima financiranja, funkcijskoj klasifikaciji, organizacijskoj i programskoj“, kazala je Kordić.

Budući da su u ranijim točkama usvojeni programi po svim upravnim odjelima, a prihvaćeni su i amandmani na te programe, na proračun je bilo dva amandmana. MOST-ova Luca Gašpar Šako je predložila provedbu mjera energetske učinkovitosti i da se u Upravni odjel stavi nova stavka u visini 400 tisuća kuna za projekt Solar city.

„Solar city je kapitalni projekt kojim se želi postići bolja energetska učinkovitost i dobivanje električne energije od sunčeve svjetlosti ugradnjom solarnih panela, prvobitno na gradske ustanove. MOST je još u siječnju u saborsku proceduru Zakon o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, Zakon o mikrosolarima, kao inicijativu da se potakne energetska neovisnost i održivost te korištenje sunčeve energije u čemu je Hrvatska najlošija u Europi“, pojasnila je Gašpar Šako.

HDZ-ov Mihael Jurić je u svom amandmanu tražio 300 tisuća kuna za mjesne domove u prigradskim naseljima Novoj Drenčini, Novom Selištu i Mokricama.

„Ti domovi su središnja mjesta okupljanja stanovnika u tom kraju, u tom području. Oni ih puno koriste, organiziraju razno-razne manifestacije, a za njihovo uređenje ne treba puno. Razgovarao sam sa stanovnicima, tj. predstavnicima mjesnih odbora i oni su iskazali želju da im se omogući taj iznos, po 100 tisuća kuna za svaki od domova i mještani bi pomogli, organizirali se i sami to napravili“, rekao je Jurić.

Gradonačelnik Darinko Dumbović istaknuo je kako bi svaki proračun trebao biti razvojni i socijalni, no kako ga puni većinom gospodarstvo. Prihvatio je sve amandmane te najavio kako će Petrinja u naredne dvije godine postati još veće gradilište, a vijećnicima je, uoči izglasavanja poručio:

„Trebali bi glasati za proračun, jer smo se u ovih 10 sati iscrpili kroz usvajanje financijskih planova i programa rada po pojedinim odjelima i ustanovama, izrazgovarali smo se, bilo i malo povišenih tonova, ali ja sam uvijek za da imamo i malo jače tonove, jer u svakom slučaju, građani Petrinje bi iz ovog proračuna trebali profitirati i ovaj proračun će definitivno u sljedećoj godini biti jedan snažan i vidljiv napredak. Mogu reći da sam veliki optimist i vjerujem da ćete taj optimizam vi potvrditi dizanjem ruku“, kazao je gradonačelnik.

Vijećnici su ga i potvrdili i to s 19 glasova, dok je jedan bio protiv. Kompletnu snimku 18. sjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje možete pogledati ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here