VIDEO Energetski obnovljene prve zgrade u krugu bolnice „dr. Ivan Barbot“ Popovača

Podignuta je značajno kvaliteta smještaja korisnika, a ova obnova znatno će utjecati i na troškove poslovanja bolnice

183

Prve zgrade u krugu Neuropsihijatrijske bolnice „dr. Ivan Barbot“ Popovača su energetski obnovljene, kuhinja u koju je uloženo nešto više od 2,6 milijuna kuna i zgrada Sedmog odjela  u koju je uloženo 1,4 milijuna kuna.

Ravnateljica bolnice prim. Marina Kovač danas je u pratnji zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije Romana Rosavca obišla novoobnovljene zgrade, tom prilikom je izrazila zadovoljstvom što je ovim ulaganjem postignut dvojaki značaj, podignuta je značajno kvaliteta smještaja korisnika, a ova obnova znatno će utjecati i na troškove poslovanja bolnice.

U objekt kuhinje Županija je vlastitih sredstava uložila oko milijun kuna, bespovratnih sredstava je milijun i šesto tisuća, ukupna vrijednost investicije zgrade kuhinje je 2,6 milijuna kuna. Na natječaj je prijavljeno pet zgrada, a ostale su tri, nastavila je dalje doktorica Kovač.

Energetska obnova obuhvaćala je izvođenje radova poboljšanja toplinskih karakteristika vanjske ovojnice, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, rekonstrukciju kotlovnice te projektiranje postrojenja solarnih kolektora i modernizacija opreme za dogrijavanje vode prirodnim plinom. Time se postigao prelazak iz energetskog razreda „E“ u „B“, smanjenje potrošnje toplinske energije iznositi će 318.172,93 kWh/god ili 77,88%. Projektom će se ostvariti višestruka korist, kao što su smanjenje potrošnje energije i povezanih troškova, ušteda na emisiji stakleničkih plinova te poboljšanje uvjeta rada djelatnika.

Energetska obnova zgrade VII. odjela obavljena je u vrijednosti 1.401.942,82 kn. Bespovratna sredstva EU fonda iznose 839.986,26 kn, a Županija je sudjelovala sa 561.956,56 kn. Obavljena je izvedba toplinske zaštite ovojnice, zamjena vanjske stolarije, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom kao i spajanje brojila s daljinskim očitanjem te spajanje ultrazvučnog kalorimetra. Time se postiže prelazak iz energetskog razreda „E“ u „C“, smanjenje potrošnje toplinske energije iznosit će 91.927,28 kWh/god ili 67,27%. Projektom će se ostvariti višestruka korist kao što su smanjenje potrošnje energije i povezanih troškova, ušteda na emisiji stakleničkih plinova te povećanje razine udobnosti pacijenata i djelatnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here